Koronavírusos csalások: csak magunkra számíthatunk, avagy többet ésszel, mint eszetlenül

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet nemzetközi partnereivel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri a globális kibertérben zajló, új koronavírussal összefüggő online támadásokat és fenyegetési trendeket.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet a közleményében azt írta: a megelőző intézkedések kiemelten fontosak. Mint kifejtették, február óta folyamatos az álhíreket és káros programokat terjesztő adathalász kampányok jelenléte. Ezek sok esetben nemzetközi szervezetek (például a WHO, egy-egy
ország egészségügyi minisztériuma) nevében íródott levelek, amik érzékeny személyes adatok megszerzésére készített káros programokat terjesztenek. Ugyanakkor a csalók – a pánikhelyzetet, és az emberek kíváncsiságát kihasználva – már célzott adathalász módszerekkel is igyekeznek rávenni az áldozatot pénzátutalások indítására, szenzitív – például banki – adatok megadására. Ennek kapcsán kiemelték: a nemzetközi és a hazai közegészségügyi, járványügyi intézmények, kormányzati szervek nem küldenek a fentiekhez hasonló információkat e-mailen keresztül, nem kérnek be érzékeny adatokat, és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását.

Kiemelték továbbá, hogy vigyázzanak az egyre gyakoribb pénzgyűjtő kezdeményezésekkel: ha adományozni szeretnének, előtte mindig ellenőrizzék le az adott szervezetet; kezeljék fenntartással a közösségi média oldalakon terjedő adománygyűjtéseket; csak hiteles és megbízható forrásból tájékozódjanak, és ne dőljenek be a lánclevelek (hoax) útján terjedő hamis híreknek. Mint írják, nagy számban jelennek meg olyan alkalmazások, amelyek látszólag az új koronavírussal kapcsolatos fontos információk közlésével kecsegtetnek, azonban valójában káros tartalmúak. Ilyen applikáció – többek között a leggyakrabban előforduló – androidos „COVID 19 Tracker„, amely igazából a CovidLock elnevezésű zsarolóvírust telepíti a gyanútlan felhasználó eszközére. Ennek kapcsán azt javasolják, ne telepítsenek ilyen témájú alkalmazásokat; ne töltsenek le megbízhatatlan, ellenőrizetlen forrásból származó, a vírus terjedését mutató online térképet. Ha hiteles és megbízható információkat szeretnének kapni a vírus terjedéséről, elsősorban a koronavirus.gov.hu oldalon keresztül elérhető online térképet használják – hangsúlyozták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást

vas márc 22 , 2020
ShareTweetPinShareÚjabb tananyagok segítik a digitális oktatást: a Virtuális Erőmű Program (VEP) ingyenesen elérhetővé teszi az Oktatási Hivatal (OH) által is jóváhagyott alsós, felsős és középiskolai korosztálynak szóló tananyagait, oktatási segédanyagait. A közlemény szerint a Korosztályokon keresztül a klímavédelemért című iskolai program keretében már most több mint tíz, az OH által […]
osztály

És még ez is...