Kína nem hagyja, hogy a fejére nőjenek a technológiai óriásvállalatok

Boss ZhipinAz amerikai tőzsdén nemrégiben jegyzett Boss Zhipin nevű internetes állásközvetítő társaság ellen indított vizsgálatot a kínai kiberbiztonsági hatóság adat- és nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva. A vizsgálat célja az adatbiztonsági kockázatok kiszűrése, illetve a nemzetbizonság védelme. A vizsgálatról szóló bejelentés néhány órával azt követően látott napvilágot, hogy a kiberbiztonsági felügyelet elrendelte a kínai Uberként is ismert Didi Chuxing mobilapplikációinak eltávolítását a Kínában mobiltelefonos alkalmazások letöltésére használt felületekről. A Didi ellen múlt héten indítottak vizsgálatot a felhasználói adatok begyűjtésére vonatkozó előírások “súlyos megsértése” miatt. Az adatgyűjtésre a tárolásra vonatkozó szabályokat egy júniusban elfogadott, új törvény írja elő Kínában. A Boss Zhipin anyavállalata, a pekingi székhelyű Kanzhun 912 millió dollárt ért el az első nyilvános tőzsdei bevezetésével, a New York-i tőzsdén múlt hét óta jegyzett Didi Chuxing pedig 4,44 milliárd dollárt halmozott fel a részvényei kibocsátásával.

A 2012-ben alapított Didi 2016-ra kiszorította vetélytársát, a San Francisco-i székhelyű Ubert a kínai piacról. Az Uber ekkor eladta kínai üzletágát a kínai vállalatnak, részesedésért cserébe. Jelenleg az Uber 12,8 százalékos, a tokiói székhelyű Softbank Vision Fundja pedig 21,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a kínai vállalatban. A Didi jelenleg összesen 15 országban – egyebek mellett Ausztráliában és Oroszországban – van jelen, évi 493 millió aktív felhasználóval, és 15 millió sofőrrel rendelkezik. Az idén az első negyedévben a cég 837 millió dollár nettó bevételt jelentett. Az utóbbi időben a kínai hatóságok egyre szigorúbb fellépést tanúsítottak a technológiai óriásvállalatokkal szemben, miután a szektor éveken keresztül gyors ütemben fejlődött az engedékeny szabályoknak, valamint a kínai piachoz hozzáférést nem kapó, külföldi vetélytársak hiánynak köszönhetően. Áprilisban az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi és technológiai óriásvállalatra szabott ki rekordösszegű – 18,2 milliárd jüanos (2,8 milliárd dollár) – büntetést a kínai piacfelügyelet, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Közel egymillió vállalatot támadtak meg orosz hekkerek

ked júl 6 , 2021
Egy vélhetően orosz hekkerekből álló csoport közel egymillió vállalat informatikai rendszerét támadta meg és bénította le világszerte a hétvégén, miután pénteken zsarolóvírussal fertőzték meg a Kaseya Ltd. amerikai technológiai vállalat számítógépes hálózatát – jelentette az amerikai ABC televízió. Az ABC híradása a Kaseya közleményére hivatkozva közölte: a szoftverfejlesztő cégnek csupán […]
Vlagyimir Putyin orosz hackerek