EU-tisztújítás: Oettinger digitális közös piacot szeretne

GuntherOettingerAz infokommunikációs technológia közvetetten kulcsfontosságú az unió gazdaságának és oktatásának versenyképessége szempontjából – hangoztatta hétfőn az Európai Parlamentben, biztosi meghallgatásán Günther Oettinger, akit a digitális területért és társadalomért felelős tárca vezetésére jelölt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke. A német kijelölt biztos arról is beszélt, hogy az EU minden térségében szélessávú internethálózatot kell kiépíteni. Oettinger sajnálatát fejezte ki, hogy az Európai Tanács megnyirbálta az Európai Összekapcsolási Eszköz erre fordítható keretét, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a hétéves keretköltségvetés felülvizsgálatakor több forrást kell átcsoportosítani erre a területre.

Senkinek sem szabad hátrányba kerülnie, aki az internetet használja – válaszolta egy, a netsemlegességgel kapcsolatos kérdésre Oettinge. Egy zöldpárti politikus arról kérdezte, hogyan képzeli fokozatosan bevezetni az úgynevezett netsemlegességet, miután az szerinte vagy van, vagy nincs, nem léteznek fokozatok. Oettinger szerint kulcsfontosságú, hogy ahhoz, hogy senkit se érjen diszkrimináció, a szolgáltatók megfelelő infrastruktúrát tudjanak fenntartani. A netsemlegesség tervezett bevezetése azt jelentené, hogy a szolgáltatók nem válogathatnak, hogy mely cégek és szolgáltatások juthatnak sávszélességhez vagy nagyobb sávszélességhez, s ezért különböző tarifákat sem szabhatnának meg.

Meg kell teremteni a digitális közös piacot — jelentette ki Oettinger. A német politikus úgy vélte, hogy a digitális szektor számára irrelevánsak a történelmi államhatárok. Oettinger szerint beruházásokra van szükség a digitális iparágban, mert az Európai Unió versenytársai arányaiban több pénzt fordítanak erre a területre. Oettinger kiemelte, hogy ezért nagy a jelentősége a többi között például az EU Horizont 2020 programjának, amely ösztönözni tudja a befektetéseket a szektorban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kütyümánia: szabad a pálya repülés közben is

sze okt 1 , 2014
Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) engedélyezte, hogy az utasok repülési üzemmódba állítás nélkül is használhassák hordozható elektronikai eszközeiket a repülés teljes időtartama alatt. Az ügynökség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jelenlegi szabályok enyhítéséről a légitársaságok döntenek, amelyeknek vizsgálatot kell végezniük, hogy bizonyítsák: az elektromos eszközök nem befolyásolják a repülőgépek fedélzeti […]