Kütyümánia: szabad a pálya repülés közben is

repulo-mobilAz Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) engedélyezte, hogy az utasok repülési üzemmódba állítás nélkül is használhassák hordozható elektronikai eszközeiket a repülés teljes időtartama alatt. Az ügynökség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jelenlegi szabályok enyhítéséről a légitársaságok döntenek, amelyeknek vizsgálatot kell végezniük, hogy bizonyítsák: az elektromos eszközök nem befolyásolják a repülőgépek fedélzeti és repülésirányítási műszereit.

Jelenleg egyes légitársaságok csak repülési módban engedik a hordozható elektronika eszközök (egyebek mellett laptopok, okostelefonok, tabletek, zenelejátszók) használatát a repülés minden szakaszában, miután az EASA és az Amerikai Légügyi Hivatal (FAA) engedélyezte a szabályok módosítását. Korábban a repülés két legveszélyesebb szakaszában, fel- és leszálláskor minden elektronikai eszköz használata tiltott volt. Az EASA 2013 decemberében vezette be ezt a rendelkezést, majd a légitársaságok maguk dönthettek arról, hogy engedik-e az utasoknak az eszközök használatát. A legtöbb európai légitársaság élt a lehetőséggel.

Korábban a légitársaságok főként biztonsági okokkal magyarázták egyes elektronikai eszközök használatának tiltását a le- és felszállás idejére: az eszközök rádiójeleket sugározhatnak ki, amelyek egy hullámhosszon lehetnek a gépek kommunikációs, navigációs vagy repülésirányító rendszereivel, ezzel befolyásolhatják a járművek biztonságos üzemelését a legkritikusabb helyzetekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mobiltelefon lopástól a nyolc napon belül gyógyuló sérülésekig

csü okt 2 , 2014
Az eljárás során beszerzett adatok alapján három pécsi lakos megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2014. július 22-én 22 óra 30 perc és 22 óra 45 perc közötti időben Pécsett, a Nagy Imre úton található lépcsőház kaputelefonján felcsengettek az ott lakó 43 éves férfihez és a ház elé lehívták. Ezt követően követelni […]

Friss, ropogós