Közel egymillió vállalatot támadtak meg orosz hekkerek

Vlagyimir Putyin orosz hackerekEgy vélhetően orosz hekkerekből álló csoport közel egymillió vállalat informatikai rendszerét támadta meg és bénította le világszerte a hétvégén, miután pénteken zsarolóvírussal fertőzték meg a Kaseya Ltd. amerikai technológiai vállalat számítógépes hálózatát – jelentette az amerikai ABC televízió. Az ABC híradása a Kaseya közleményére hivatkozva közölte: a szoftverfejlesztő cégnek csupán néhány tucat vásárlóját érintette közvetlenül a támadás, de ezt követően a számítógépes vírusos fertőzés dominószerűen végigfutott a világban: öt kontinens 17 országában támadt meg vállalatokat és intézményeket.

A támadást végrehajtó, Oroszországhoz köthető REvil hekkercsoport hetvenmillió dollár értékű Bitcoint követel váltságdíjként a vírussal végrehajtott titkosítások feloldásáért cserében. Ugyanez az orosz hekkercsoport állt a JBS amerikai húsfeldolgozó óriásvállalatot május végén ért kibertámadás mögött is. A cég később 11 millió dolláros váltságdíjat volt kénytelen kifizetni. A mostani támadást követően a REvil eredetileg ötmillió dolláros váltságdíjat követelt az egyes érintett cégektől, de később úgy nyilatkozott, hogy 70 millió dollárért feloldja valamennyi megtámadott számítógépes hálózat titkosítását.

Egy kiberszakértő szerint a mostani globális kibertámadás „ritka, de az is lehet, hogy példátlan” mind kiterjedését, mind a vírus fejlettségét tekintve. Ciaran Martin, a brit nemzeti kiberbiztonsági központ alapítója szerint nem véletlen az sem, hogy a számítógépes vírusos támadást a július 4-i amerikai ünnepi hétvégére időzítették, amikor az amerikai vállalatok munkatársainak nagy többsége szabadságon van, ezért a cégek kevésbé képesek gyorsan reagálni a támadásra. Joe Biden a mostani támadást követően utasította az FBI-t, hogy indítson nyomozást az ügyben, és büntetőintézkedésekkel fenyegette meg Oroszországot arra az esetre, ha Moszkva felelőssége bebizonyosodik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az EB új jogszabályt javasol a gyermekek online szexuális zaklatásának felszámolására

sze júl 7 , 2021
Az Európai Bizottság (EB) új jogszabályt javasol a gyermekek online szexuális zaklatásának felszámolására még az idén – jelentette be a belügyekért felelős biztos. Ylva Johansson kijelentette, hogy ha elfogadják az EB javaslatát, az internetes szolgáltatók kötelesek lesznek bejelenteni az ilyen jellegű bűncselekményeket. A korábbi megállapodásról közölte: ugyan elősegíti a bűntettek […]
Ylva Johansson

És még ez is...