Kína elismerte volna a hackerkommandóit?

kinaEgy hivatalosnak számító kiadványban Kína beismerte, hogy hadserege és hírszerzése különlegesen képzett egységekkel rendelkezik az interneten és számítógépeken folytatott kiberháborúra – mondta a The Daily Beast című amerikai online magazinnak Joe McReynolds, a kínai katonai képességek egyik kutatója. Ez az első alkalom, hogy Peking erre hivatalosan is utalást tesz, jóllehet Kína és az Egyesült Államok, illetve más nyugati országok között már évek óta feszültséget okoz a kínai hackerek tevékenysége, amely egyebek között kereskedelmi titkok eltulajdonításában mutatkozik meg – derül ki a cikkből. Kína mindeddig visszautasította azokat a vádakat, hogy amerikai cégeknél kémkedne vagy képes lenne kibertámadásokra.

A szakértő közlése szerint a beismerést a kínai hadsereg saját kutatóintézetének kivételesen ritkán publikált kiadványa, A Katonai stratégia tudománya című dokumentum tartalmazza, amely 1999 óta most jelent meg először. McReynolds azt mondta, a kiadványból hivatalosan kiderül, hogy Kínának vannak kibertámadásra alkalmas képességei és ilyenekre kiképzett egységei is katonai és civil (kormányzati) oldalon egyaránt. A beismerésnek politikai és diplomáciai következményei lehetnek Kína és egyes nyugati országok, mindenekelőtt az Egyesült Államok kapcsolataira – hangoztatta McReynolds, emlékeztetve arra, hogy pekingi részről a nyilatkozatok eddig mindig kimerültek abban, hogy a kínai hadsereg soha nem támogatott semmilyen kibertámadást vagy hackertevékenységet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Totál kész: itt a Kaspersky Total Security

ked márc 24 , 2015
A Kaspersky Lab bemutatta legújabb, otthoni felhasználóknak szánt biztonsági megoldását, a Kaspersky Total Security – multi-device-t. A megoldás a Kaspersky PURE utódja. A Kaspersky Security Network szerint, a Microsoft Windows rendszeren naponta átlagosan 300 ezer rosszindulatú program tűnik fel. Míg az Androidot használók 19 százaléka találkozott legalább egyszer mobilt célzó […]

Friss, ropogós