Kétszáz iskola kaphat hatmilliárd forintot a köznevelés digitalizációjára

Csaknem kétszáz iskola kaphat digitalizációra több mint hatmilliárd forintot egy EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) pályázaton, további csaknem két milliárd forintról pedig később dönt a kormány — közölte Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos és Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. Czunyiné elmondta, digitális eszközökre, továbbképzésre vagy módszertani fejlesztésre lehetett pályázni. Az iskolák olyan digitális pedagógiai módszertani megoldásokra pályázhattak, amelyek segítik a digitális oktatási stratégia bevezetését. Közölte, sok iskola pályázott a “robotika, robotprogramozás, kódolást támogató programokra”.

Schanda ismertetése szerint az uniós forrású programon a köznevelési intézmények fenntartói indulhattak. Közölte, összesen 59 pályázatot támogattak és több mint hatmilliárd forint fejlesztési forrást a kevésbé fejlett régiókban osztották szét. A digitális átállást segítő programban több mint 1200 pedagógus képzését is biztosítják – mondta. A legtöbb vissza nem térítendő támogatást, csaknem 716 millió forintot Borsod-Abaúj-Zemplén megye kapta. Közölte, a pályázatok elbírálásánál a matematika, a szövegértés, a természettudományos ismeretterjesztés és a problémamegoldó gondolkodás és kreativitás voltak azok a területek, melyekre koncentráltak.

A nyertes pályázók feladata az, hogy legalább egy területen digitális pedagógiai módszert dolgozzanak ki, és azt valósítsák is meg a tanítási gyakorlatban. A nyertes pályázók vállalták azt is, hogy a tanórák legalább 40 százalékát a kidolgozott módszertan alapján tartják meg. Schanda Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitális kompetenciafejlesztés hat az ország gazdasági növekedésére, a foglalkoztatottságra és a versenyképesség erősítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Több mint 900 kilométeren megújul a MÁV adatátviteli rendszere

sze dec 20 , 2017
Megújul a MÁV és a GYSEV adatátviteli rendszere, ezt a célt szolgálja a GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) projekt első szakasza, amely 935 kilométerre terjed ki és jövő márciusban zárul – mondta Vidra András, a MÁV Zrt. infokommunikációs és technológiai rendszerek főigazgatója. A fejlesztés egy európai uniós […]
Vonat, MÁV, gyerek