Karperecbotrány az Amazonnál

Az olasz politika és a szakszervezetek is nemet mondtak az elektronikus karperec használatára az Amazon olaszországi dolgozóin.

Az olasz kormány és szakszervezetek tiltakozásához vezetett az Amazon e-kereskedelmi vállalat terve, miszerint az olaszországi elosztó központ dolgozóinak elektronikus karpereccel kell munkájukat végezni. Giuliano Poletti olasz munkaügyi miniszter azonnali találkozón egyeztetett a Roy Petrucci, az Amazon európai alelnöke vezette delegációval. A római tárca közleménye szerint a felek tisztázták álláspontjaikat, és az Amazon elkötelezte magát az olaszországi dolgozói érdekképviseletekkel való egyeztetés folytatására, amelyet a római kormány is figyelemmel kísér. Az olasz politika és a szakszervezetek nagy felháborodását váltotta ki az Amazonnak az a szándéka, hogy az olaszországi központjában dolgozókat saját szabadalmú elektronikus karpereccel lássa el. Olasz sajtóinformációk szerint a karperec irányítja a dolgozókat a termékraktárban, és esetleges tévedés esetén a karperec “vibrálással” figyelmezteti a dolgozót.

A vállalat bejelentése szerint, a karperec használata már számos cégnél bevált gyakorlatnak számít. Az Amazon hangsúlyozta, hogy a technológiai eszköz az eddig használt vonalkódolvasó táblagépeket helyettesítené, mivel a karperec felszabadítja a dolgozók kezét és szemét is. Az eszköz kizárólag a hatékonyság növelését szolgálja – hangoztatta az Amazon hangsúlyozva, hogy a karperecet a törvények tiszteletben tartásával kívánják alkalmazni. “Karperecet olasz dolgozók nem fognak viselni” – szögezte le Carlo Calenda, az olasz gazdaság fejlesztéséért felelős miniszter a Twitteren. Susanna Camusso, a CGIL legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülés főtitkára megjegyezte, hogy már csak a lábbilincs hiányzik az olasz dolgozók lábáról. Az olasz adatvédelmi ombudsman szerint a karperec sérti a személyi adatvédelemre vonatkozó olasz és EU-s előírásokat. A kérdésben még Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke is megszólalt elfogadhatatlannak nevezve, hogy a dolgozókat robottá változtassák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

XXI. század: már nem teljesen papíralapú a Waberer’s beszerzési rendszere

ked febr 6 , 2018
Új informatikai rendszert vezetett be a közelmúltban a Waberer’s beszerzési folyamatainak átláthatóbbá tétele érdekében. Az alkalmazás egységes beszerzési keretrendszerrel segíti az ügyféligények magas színvonalú kiszolgálását, egyúttal a folyamatok visszaellenőrzését. Az elmúlt négy hónap tapasztalatai alapján a moduláris megoldás teljes és valós idejű költéskontrollt biztosít a cégnek a pályáztatástól a szerződéskötésig. […]