Jövőre is lendületes növekedésre számíthatnak a félvezető-gyártók

Stephan zur Verth - ZVEIAz idei lendületes bővülés után jövőre is folytatódik a félvezető-áramköri elemek világpaci forgalmának növekedése a német elektronikai ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI szerint.

villamosipari és elektronikai ágazat vállalatainak szakmai képviseleti szervezete, a Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie (ZVEI)  azzal számol, hogy az idén 21-27 százalék közötti mértékben 533 és 559 milliárd dollárra nő a félvezető áramkörök építőelemeinek világpiaci forgalma. Stephan zur Verth, a ZVEI félvezetőipari szakértői csoportjának a vezetője szerint a növekedés elsősorban az átfogó ipari digitalizációnak és a környezetvédő technológiákra való átállásnak tulajdonítható. Az elektronikai ágazat jelenlegi félvezetőáramkör-ellátási problémáiról szólva Verth hangsúlyozta, hogy ezen a téren a gazdaságpolitikai keretfeltételek megteremtésével kell megalapozni Európa hosszú távú technológiai szuverenitását.

Nagy növekedés várható a félvezető építőelemek európai piacán is: a ZVEI becslése szerint húsz százalékkal 45 milliárd dollárra. Hasonlóképpen húsz százalékos növekedés lehet Németországban is, 14 milliárd dolláros forgalommal. Jövőre a növekedés mértéke kisebb lesz, a világpiaci forgalom négy-tíz százalékkal emelkedhet 556 és 615 milliárd dollár közötti összegre, Európában pedig nyolc százalékkal 49 milliárd dollárra. A félvezető áramköröknek 23 százaléka készül Kínában működő üzemekben – írja a ZVEI jelentése, megjegyezve, hogy ezek az üzemet többségében külföldi kézben vannak. A félvezetők nyolc százaléka készül Európában és tíz százaléka az Egyesült Államokban.

A félvezető áramkörök ötven százalékát fejlesztik ki amerikai cégek, kínai vállalatok viszont mindössze az öt százalékát. A kínai részesedés a tervezésben és fejlesztésben jelenleg még alacsony ugyan, de rendkívüli gyorsasággal növekszik. Európa jelenleg kilenc százalékban veszi ki részét a félvezető áramkörök tervezéséből a világpiacon. Az elektronikai cikkek gyártása miatt Kína a félvezető áramkörök és építőelemeik legnagyobb felvevőpiaca a világon. Nagyjából minden harmadik félvezető áramkört Kínában építenek be elektronikai végtermékekbe. Európa ezzel szemben, mint felvevőpiac csak kilenc százalékkal vesz részt a világpiaci forgalomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

ITM: a digitális készségek elsajátítása alapkövetelmény a szakképzésben is

szo dec 4 , 2021
A digitális készségek elsajátítása alapkövetelmény a szakképzésben is, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJP) segítségével áttekintette és megújította az iskolákban oktatott 175 szakma digitális tartalmait. Emlékezetes, hogy több mint két éve fogadták el a Szakképzés 4.0 stratégiát, és kezdtek hozzá a szakképzési rendszer […]
Gál András Levente

És még ez is...