Nyakunkon a foci-vb: ha már tévét vásárolsz, így…

televizióAlig három hét van hátra a 22., Katarban megrendezett labdarúgó-világbajnokság döntőjéig. Ilyenkor érzik sokan, hogy alig másfél éve vásárolt száz colos készülékük jobban fog mutatni a kilenc négyzetméteres gyermekszobában, cserében egy még hatalmasabb, még csodálatosabb készülékkel ajándékozzák meg magukat… úgyis nyakunkon a karácsony.

A vásárlást eldöntő mérlegelés alapja a tévéméret, de a választásnál egy sor tényezőre kell még külön figyelmet fordítani. A méret tekintetben mindenesetre gondoljuk át, mekkora “nézőtér” áll rendelkezésünkre. Érdemes nagyképernyőn követnünk a meccseket, ugyanakkor túlzásba sem jó esni, hiszen, ha túl közel ülünk egy nagyméretű tévéhez, a fejünket kapkodva lemaradhatunk a legfontosabb pillanatokról. Egy kis, hangulatos lakásban még egy közepes méretű kijelző is tökéletes választás lehet. Ne feledjük, a képátló másfél-kétszerese az ideális nézési távolság.

A megvásárolandó tévékészülék legfontosabb technikai paraméterei a válaszidő és a frissítési sebesség, amelyek azt szabályozzák, hogy a tévé képes-e elmosódás nélkül továbbadni a pályán történteket. A válaszidő ezredmásodpercben méri, hogy a képpontok (pixelek) milyen gyorsan képesek színt váltani. A gyorsabb válaszidő finomabb részletességet eredményez. A legjobb tévék válaszideje 0,2 ms és 4 ms között van, a 10 ms-nál lassabbak kerülendők. A frissítési sebességet hertzben mérik, és azt tudhatjuk meg belőle, hogy a tévé másodpercenként hány képet képes megjeleníteni. A leggyakoribb tényleges frissítési frekvenciák a 60 Hz és a 120 Hz. Az utóbbi sokkal jobb képminőséget biztosít, de jelentősen drágább is.

A legtöbb ma alkalmazott technológia megfelelő. Az OLED TV-k esetében tökéletes fekete adja a színek erejét és a kontrasztot, míg egy QLED készüléknél a világos színek jelennek meg rendkívül nagy fényerővel. Így egy sötétebb szobában az OLED adja a legjobb élményt, a világos szobákban azonban a QLED TV-k jelentik a legjobb választást. A miniLED, microLED, QNED, LaserLED technológiájú televíziók képe is nagyon szép, élénk, ráadásul a készülékek betekintési szöge is ideális értékeket mutat. Ha nagy társasággal tervezünk mozizni, erre az értékre mindenképp figyeljünk.

Egy Smart TV a hétköznapok során is hasznos funkciókkal rendelkezik, de vannak olyan okos megoldások is, amik a meccsnézésnél tehetnek szolgálatot. E készülékek esetében akár emlékeztetőket is rögzíthetünk, sőt van olyan gyártó is, akinek tévéjén beállíthatjuk, hogy kedvenc csapataink mérkőzéseinek időpontjára figyelmeztessen, és a meccsekről további információkat is automatikusan megkaphatunk tévénken. Hasznos lehet az is, ha olyan televíziót választunk, mely képes adattárolóra rögzíteni tartalmakat, így a meccset megállíthatjuk, ha ki kell mennünk a szobából, egy-egy gólt, egyéb mozzanatot magunk is újra lejátszhatunk, később újra nézhetünk. Fontos, hogy a tévénk beállításai is megfelelőek legyenek a sportközvetítésekhez. A televíziók menüjében többnyire fellelhető üzemmódokkal (például normál, mozi, sport, dinamikus) a tévén nézett tartalom típusához igazíthatjuk a látványt és a hangot is.

Korábban nem igazán befolyásolta a választást a készülék energia fogyasztása, ma már ha nem is meghatározó, de mindenképp fontos szempont. Az okostévék fogyasztása 40-50 kWh/év körül kezdődik a kisebb, 40″ körüli méretek esetében. Egy tipikus SMART TV a népszerű 55″-es méretben körülbelül 100 kWh/év fogyasztást jelent, ha pedig egy hatalmas méretű, 75-85″-es tévét keresünk, akkor az akár a 200 kWh/év körüli értéket is elérhet. A képátló mellett az energiacímke is fontos támpontot adhat, hiszen egyes tévékészülékek azonos képátló mellett alacsonyabb energiafogyasztással rendelkeznek, mint mások. A fogyasztást a megjelenítési mód is befolyásolhatja. A dinamikus vagy HDR üzemmód jó fényerőt és nagy kontrasztot biztosít, másrészt azonban több energiát fogyaszt, mint az energiatakarékos/ECO üzemmód.

Általános jelenség, hogy a televíziók egyre vékonyabbak, a dizájn pedig sokszor a hangminőség rovására mehet. Bár a gyártók igyekeznek a beépített hangszórók minőségét is folyamatosan növelni, érdemes lehet egy minőségi hangprojektort is beszerezni.

Ha mindent alaposan átgondoltunk, jön a mindent eldöntő szempont: a készülék ára, illetve a jó ár-érték arányú berendezés kiválasztása. Ökölszabály: 32” készüléket 60-100 ezer, 40” méretűt 120-200 ezer, 55 colosat pedig 180-350 ezer forint körül keressünk. Az ezeknél az áraknál olcsóbbak gagyik, a drágábbak túlárazottak. Az ezeknél nagyobb készülékek 250 ezer forintnál kezdődnek, az árnak csak a gyártók képzelete és a pénztárcád szabhat határt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Végre modernizál a Yettel

sze nov 2 , 2022
A Yettel országszerte modernizálja mobilhálózatát, a fejlesztés csaknem háromszorosára növelheti a hálózat kapacitását, amely így gyorsabbá és több szempontból megbízhatóbbá válik — közölte a mobilszolgáltató. A maghálózat fejlesztése új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé, és egyúttal növelni képes a már országos lefedettségű 4G-hálózat kapacitásait is, emellett utat ad az 5G-fejlesztéseknek. A […]
Yettel