Jobban megéri felújított prémium telefont venni, mint egy középkategóriás újat

rejoyEgy friss elemzés szerint 2023 első negyedévében globálisan 13,3 milliárd dolláros forgalmat elérve, 14 százalékos növekedést ért el a felújított mobiltelefonok piaca az előző év azonos időszakához képest, míg eközben az új készülékek eladása két százalékkal visszaesett.

Érdekes módon a felújított készülékek közül nem a legolcsóbb, hanem épp a prémium okostelefon-modellek, korábbi években piacra dobott felsőkategóriás készülékek a legnépszerűbbek – ezek közül is az iPhone 12 a legkeresettebb készülék az elemzés szerint. A CCS Insights tanácsadócég elemzése szerint a felújított mobiltelefonok forgalmának jelentős bővülése részben annak köszönhető, hogy a vásárlók csökkenteni akarják kiadásaikat, másrészt pedig környezetbarátabbak szeretnének lenni.

A tanácsadócég másik, kelet-európai piacot vizsgáló elemzése szerint 2023 első három hónapjában az Apple-telefonok a másodlagos piac eladásának 69,7 százalékát tették ki, míg a Samsung részesedése 20,8 százalék volt, az egyéb márkáké pedig összesen kilenc, százalék. A felújítottmobil-piacon a három legkelendőbb modellcsalád az iPhone 12, az iPhone 11 és az iPhone SE (2020) volt az első negyedévben, ezek közül is az iPhone SE (2020) 64 GB-os modellből talált gazdára a legtöbb a régióban, ez a konkrét típus adta a teljes eladott mennyiség 6,41 százalékát.

A globálishoz hasonló trendváltozást tapasztal a felújított okostelefonok értékesítésére specializálódott Rejoy.hu a magyar piacon is: a társaság tavaly őszi piacra lépésekor az ügyfelek kimondottan a legolcsóbb telefonokat keresték az ügyfelek a piactéren, 2023-ban azonban a rendelések a nagyobb tudású, újabb, így valamelyest drágább készülékek irányába mozdultak el. Az ügyfelek csaknem háromnegyede (72 százalék) valamilyen iPhone-t rendel. Eladott darabszámban a legnagyobb növekedést az iPhone 13 termékcsalád készülékei produkálták 2023-ban: mostanra ezek a típusok teszik ki az itthon eladott összes készülék mintegy tíz százalékát. Az iPhone 12-es széria modellei szintén népszerűek a cég vásárlói körében, hiszen ez a típus jó kompromisszumot jelent az ár és az erős hardver, remek kijelző tükrében.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az ESET úgy fog foltozni, mint még soha

vas júl 23 , 2023
Hamarosan új funkcióval bővül az ESET PROTECT kiberbiztonsági platformja. Az új funkció beépítésének érdekében a szlovák it-biztonsági társaság, az ESET partneri együttműködést kötött a kritikus infrastruktúrák kibervédelmi megoldásainak egyik globális vezető szereplőjével, az amerikai OPSWAT Inc-el. Az együttműködés eredményeképp az ESET PROTECT platform integrált Sebezhetőség- és javításkezelő rendszerrel bővül. A […]
patch menedzsment

És még ez is...