IVSZ: néhány éven belül megduplázható a szoftverexport

tapsAz infokommunikációs (IKT) szektor szoftver- és szolgáltatásexportja jelenleg mintegy 275 milliárd forint, és évente húsz százalékos bővülést mutat, a szektor exportja reálisan három-öt éven belül megduplázható – mondta Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) alelnöke a szervezet szerdai budapesti konferenciáján. Hozzátette, hogy mindez 10-15 ezer munkahely létrehozását segítené elő, GDP-hatása pedig 500-1000 milliárd közé tehető.

Kifejtette, hogy a szoftverpiac folyamatosan és gyorsan növekszik, és Magyarország részvétele ezen a piacon növelhető. Ehhez szükség lenne a szakemberképzés növelésére, az innovatív termékek és a startup vállalkozások támogatására. Ismertette, hogy a hazai IKT szektor árbevétele fele-fele arányban oszlik meg a külföldi multinacionális és a magyar, illetve magyar részvételű vállalkozások között. A hazai kis- és középvállalkozások az árbevétel 29 százalékát, a startup vállalkozások a 10 százalékát adják.

Egy kérdésre válaszolva, miszerint a magyar informatikusokat nem a nyugat-európai országok számára képezzük-e ki, mivel ott kevesebb az ilyen szakember, Vityi úgy vélekedett, hogy amennyiben “érdekes” munkát tudnak adni számukra a hazai vállalkozások, úgy megelőzhető az elvándorlás. (A hivatásszeretetre építeni az elvándorlás megállítását legjobb esetben is súlyos naivitás. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A mobilszolgáltatók legyűrték az ónos esőt

csü dec 4 , 2014
Többé, kevésbé. A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága csütörtökön délelőtt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szolgáltatásaik zavartalanul működnek, az áramellátást, ahol szükséges továbbra is pótolják. A Telenor mobilszolgáltatásában nincs fennakadás. A Vodafone szolgáltatása a Gerecse térségében egy kisebb területen még mindig akadozhat – tájékoztatta a mobilszolgáltató sajtóosztálya az MTI-t. Az időjárási […]