IT-gigászok tárgyaltak az informatikai oktatás fejlesztésének érdekében

1

osztalyAz it-szektor szinte korlátlan munkaerőt képes felszívni, azonban az informatikai szakemberképzés óriási kihívásokkal küzd. A jelenlegi oktatási rendszerek nem képesek kielégíteni az ipar igényeit. Ennek fő okai a kibocsátott szakemberek alacsony száma, a tanulmányaikat félbehagyók magas aránya (akár ötven százalék), valamint a képzések sokszor nem megfelelő minősége. Az ország vezető informatikai cégei fontosnak és közös érdeknek tartják, hogy ezen a területen jelentős javulást érjenek el — az IVSZ ülésén erről tárgyaltak legutóbb.

„Az IVSZ, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége aktív szerepet vállal a digitális írástudást megalapozó készségek fejlesztésében is, többek között a Digitális Témahét koordinálásával. Az informatika iránt érdeklődő, a digitális környezetben lehetőséget és nem nehézséget látó fiatalok nélkül ugyanis nem lehet az informatikusok új generációját kinevelni és elérni azt, hogy az egyéb szakmákban továbbtanulók is támaszkodhassanak a digitális világ beláthatatlan lehetőségeire” — bizakodik Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója.

Vélemény
-szerk-Teljesen nyilvánvaló, hogy a teljes oktatási rendszer lezüllesztésével párhuzamosan képtelenség külön az informatika oktatását magasabb szintre emelni. Aki nem vak, látja az IVSZ örlődését a pártos elköteleződés és a kritika között. Évek óta hajtogatják, hogy tízezer informatikus állása betöltetlen, és hogy ez nem csak az iparág, hanem hazánknak is káros. Persze mindezt olyan óvatosan teszik, hogy ha nagy ritkán egy kicsit is karcosabb kritikát fogalmaznak meg, szinte érezni, ahogy már meg is bánták. A tagság -beleértve a megválasztott vezetőket is- ugyanis nem konfliktust akar, hanem még több közbeszerzésen, még több pénzt keresni. Ami a zsebek megtömését illeti, ez a stratégia nyilván beválik nagyjából 2020-ig, amíg ömlenek a felzárkóztatásra szánt EU-s pénzek. Azután jön majd a történelem ura, és hozza a rémálmot az iparágnak.
-szerk-

One thought on “IT-gigászok tárgyaltak az informatikai oktatás fejlesztésének érdekében

  1. Az Álmoskönyv szerint nem praktikus belemarni az étekadó kézbe. De itt nem erről van szó (legalábbis remélem). Az érdemi kritika általában előrevivő.
    Más a leányzó fekvése, ha a kritikus tudja; a kritizált érti ugyan a tréfát, de nem szereti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az ERP Consulting megcsípte az MNB-t

hét febr 8 , 2016
Az ERP Consulting Zrt. nyerte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pályázatát, megelőzve az S&T Consulting Hungary kft.-t, a T- Systems Magyarország Zrt.-t, az Angyal Business Consulting Zrt.-t, a HostLogic Zrt.-t, valamint a BCS Business Consulting Services kft.-t. A pályázat tárgy az MNB SAP rendszerfelhasználói köre számára feladataik ellátásához szükséges licenc […]

Friss, ropogós