Czibere: infokommunikációs akadálymentesítő alkalmazás készül autistáknak

Autistáknak készít infokommunikációs alapú akadálymentesítő alkalmazást az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), a fejlesztést a kormány 450 millió forinttal támogatja – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly közölte, áprilisban hirdetett meg a kormány egy négymilliárd forintos keretösszegű pályázatot az Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjainak, ezen a kiíráson nyert el forrást az AOSZ a Digitális autonómiatámogatás az autizmus spektrumon (Data) nevű program kidolgozására. Az infokommunikációs technológia nagyban hozzájárulhat az érintettek életminőségének javulásához és támogathatja önálló életvitelüket – emelte ki az államtitkár.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke elmondta, a Data az autisták napi életvitelét támogatja majd, így segíthet a pénzkezelésben, az időbeosztásban, a hivatali ügyintézésben, az önálló közlekedésben vagy a munkakeresésben is. Az iOS-re és Androidra készülő applikáció egy keretrendszert biztosít majd, amelyre személyre szabható tartalmakat lehet feltölteni az adott ember életkorához, képességeihez és szükségleteihez igazítva – ismertette. Hozzátette, hogy a fejlesztési folyamat a jövő év elején kezdődik majd meg.

Vélemény
A hét közepén (november 22-én) érdeklődtünk a szövetségnél, hogy a DATA applikáció fejlesztője megvan-e már, és ha igen, akkor melyik cég az, illetve hogy ha még nem választották ki a fejlesztőt, akkor azt, hogyan, milyen szempontok alapján fogják majd kiválasztani? Az egyszerű kérdésre az AOSZ azt válaszolta, hogy a DATA projekttel kapcsoltaban érdeklődő szerkesztőket és újságírókat emailben összekapcsolják a konzorciumi partnerükkel, az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának vezetőivel, s ők majd válaszolnak. Sajnálatos módon a válaszok máig nem jutottak el a szerkesztőségünkhöz.

Frissítés
Megjött a válasz: „…a DATA projektben létrehozni kívánt applikáció fejlesztője még nincs kiválasztva. Közbeszerzési eljárás során fog a cég kiválasztásra kerülni”.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már megint milliárdos megbízást kapott a T-Systems

szo nov 25 , 2017
Indulhat a kormányzati szerveknek szánt országos video-konferencia rendszer végpontjainak kiépítése, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) és a T-Systems Magyarország Zrt. aláírta a videokommunikációs végpontstruktúra kialakításáról szóló szerződést – közölte a NISZ szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyerteseként a T-Systems több mint nettó 1,599 milliárd […]
Dolláreső

És még ez is...