Intel: fegyelmezetlenek a kelet-közép európai népek

ibm-pcA kelet-közép európai vállalatok számítógépeinek csaknem harmada bekapcsolva marad éjszakára is, jelentősen növelve a cégek energiafogyasztását és költségeit — derül ki az Intel négy ország 576 vállalatát felölelő kutatásából. A felmérés szerint a szlovák alkalmazottak a legfigyelmetlenebb számítógép-felhasználók a régióban: 55 százalékuk éjszakára is bekapcsolva hagyja számítógépét, ezzel szemben a Csehországban dolgozók 36 százaléka, a magyar és lengyel munkavállalók csupán 17 százaléka nem kapcsolja ki készülékét munkaidő után. A számítógépek “túlórázása” a vállalatok alig harmadánál (28 százalék) áll fenn szoftverfrissítés vagy karbantartás miatt, a csehek esetében például csak 17 százalék, míg 83 százalékban a dolgozó maga dönti el, kikapcsolja-e számítógépét.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a cseh vállalatok csaknem kétharmadánál a rendszergazdát egyáltalán nem érdekli a készülékek általi energiafogyasztás, itt motiválják legkevésbé az alkalmazottakat az energiatakarékos megoldások használatára és költségek csökkentésére. Bár az Intel szerint a dolgozókra még azoknak a cégeknek sincs abszolút ráhatása, amelyek felhívják az alkalmazottak figyelmét, vagy közvetlenül utasításban adják ki, hogy kapcsolják ki a számítógépüket hazainduláskor. Kiderült továbbá, hogy a kevesebb mint kétszáz alkalmazottat foglalkoztató középvállalatok a legfigyelmesebbek e téren: 200-500 fős cégeknél tízből három számítógépet hagynak bekapcsolva éjszakára, míg az ötszáznál nagyobb létszámúaknál tízből négyet.

Egy bekapcsolva hagyott ötéves asztali számítógép 115 forintnak megfelelő áramot fogyaszt naponta még akkor is, ha a monitort kikapcsolják. Ha az alkalmazottak a hétvégére, az ünnepekre és a szabadságuk idejére sem kapcsolják ki a számítógépeket, az több mint 40 ezer forint áramköltséget jelent éves szinten gépenként az Intel szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felhő: lemaradásban a magyar nagyvállalatok

pén ápr 3 , 2015
A magyar nagyvállalatok jelentősen lemaradtak nyugat-európai konkurenseiktől a felhőszolgáltatásokra történő átállásban, a legújabb, hibrid-felhő megoldások ugyanakkor megindíthatják a felzárkózást: a saját infrastruktúrával kombinált felhőszolgáltatás iránt ugyanis egyre élénkebb a nagyvállalati érdeklődés – derül ki a Microsoft adataiból. A társaság közleménye szerint a felhőszolgáltatások az it-megoldások új korszakát hozták el: a […]
Felhő

És még ez is...