IBM: ilyen lesz az élet öt év múlva III.

bigdataAz IBM kiadta a következő öt évre szóló tudományos-technológiai előrejelzését. Az IBM szerint öt trend alakítja majd a jövőnket.

A DNS alapú orvosi kezelések mindennapos lesznek. 2008 óta világszerte több mint tíz százalékkal megnövekedett a rákos megbetegedések száma. A kór 14 millió embert támad meg és 8,1 millió életet követel naponta. Öt éven belül a betegség kezelése pontosabb és személyre szabottabb lehet: az orvosokat számítógépek segítik majd, hogy jobban megértsék, hogyan fejti kihatását a rák a beteg szervezetében és DNS-ében, és hogy ezek ismeretében komplex gyógymódokat fejleszthessenek ki a legyőzésére. Öt éven belül a Big Data analitika és a felhő alapú kognitív rendszerek a genetikai kutatások eredményeit hasznosítva segíthetnek az orvosoknak a rák pontosabb diagnosztizálásában és személyre szabott kezelések kifejlesztésben, a világon több millió beteg gyógyulását segítve. Okos rendszerek elemzik majd a genetikai szekvenálások eredményeit, és “betegkartonok”, leletek, orvosi publikációk hatalmas adatbázisai között kutatva tanulnak, hogy minél gyorsabban javasolhassanak megfelelő terápiát az onkológusoknak. A genetikai szinten perszonalizált rákterápia régóta rendelkezésünkre áll, de csak néhány klinika számára elérhetők a betegeket valóban segítő eszközök és információk. Öt éven belül, a felhőalapú kognitív rendszerek alkalmazásával, olyan gyorsan és széles körben lesznek alkalmazhatók a személyre szabott terápiák, mint soha azelőtt. Az IBM már megkezdte a lehetőségek feltárását, és egyészségügyi partnereivel karöltve fejleszt olyan, a genetikai információkat részletesen feldolgozó rendszereket, melyek a hatékony terápia kiválasztásának idejét hónapokról vagy hetekről, napokra és percekre rövidíthetik. E rendszerek idővel még gyorsabbá válhatnak, miután intenzív tanulással még több tudást szereztek a betegekről, genetikai tulajdonságaikról és a szervezetük gyógyszerrel szembeni reakcióiról. Így a személyre szabott, DNS-specifikus kezelések lehetősége a stroke vagy szívinfarktus által veszélyeztetett páciensek számára is megnyílik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Greatest hits 2013 - az óév legjei

ked dec 31 , 2013
Hagyományosan az ilyen év végi értékelést a szerkesztőségek úgy készítik, hogy a szerkesztők és az újságírók összeírják a javaslataikat, a főszerkesztő oszt-szoroz, átlagol, a nagyobb szerkesztőségekben még gyököt is von, azután kihirdeti az általa jónak talált sorrendet. Mi kis szerkesztőség vagyunk, legutóbb jó két hete futottunk össze, és akkor megfeledkeztünk […]

Friss, ropogós