Differenciálegyenlet: Hatvani László életműdíjas lett

Hatvani László matematikusHatvani László matematikus akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora kapta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szegedi bizottságának idei Pro Scientia életműdíját.

Az MTA szegedi bizottság 2019-ben a nemzetközi színvonalú, iskolateremtő tudományos munka elismeréséül alapította Pro Scientia életműdíjat. A díj Bánvölgyi László szobrászművész Albert Einstein 1933 című kisplasztikája, amelynek szoborváltozata 2008 óta látható az akadémiai bizottság épületének udvarán. Krisztin Tibor, a bizottság elnöke elmondta, Hatvani 1943-ban született Csongrádon, 1966-ban a József Attila Tudományegyetemen szerzett programtervező matematikus diplomát, majd a Moszkvai Állami Egyetemen 1975-ben kapott kandidátusi fokozatot. Szegeden oktatott és kutatott, 1989-ben nevezték ki egyetemi tanárrá, dékánként két éven át irányította az egyetem természettudományi karát. Vendégprofesszorként tanított a Leuveni Katolikus Egyetemen és a Dél-illinois-i Egyetemen.

1998 óta az MTA levelező, 2004 óta rendes tagja. Fő kutatási területe a differenciálegyenletek elméleti problémái és gyakorlati alkalmazásai. Több mint száz tudományos publikációjának szerzője vagy társszerzője, elsősorban mechanikai rezgések stabilitási tulajdonságait vizsgálta matematikai módszerekkel. Szívügyének tekintette a tudományos utánpótlás-nevelést, sok fiatallal szerettette meg a kutatómunkát, alapvető szerepe volt a szegedi differenciálegyenletes iskola megteremtésében. Munkásságát számos díjjal ismerték el, 2001-ben Széchenyi-díjjal, 2018-ban Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Borbélyok tuti szakállápolási tippjei

pén máj 13 , 2022
Az igényes, ápolt szakáll nemcsak trendi, de rendkívül férfias viselet is, amelynek ápolásához hoztunk öt tippet profi borbélyoktól, hogy otthon, saját magadnak is olyat alkothass, amire büszke leszel. Megtanulhatod, hogyan kezelheted a növesztést sokak számára megkeserítő bőrviszketést és kiszáradást, hogyan nyírhatod egyszerűen és profin a szakálladat, valamint más hasznos tanácsokat […]
shop barbaitaliana.hu szakállápolás

Friss, ropogós