Huawei-mentesítik a segélyhívó rendszert?

112 segélyhívóTalálós kérdés: 5,5 milliárdba került, most közel 12 milliárdért átalakítják, mi az?

2015-ben 5,4 milliárd, fillérre pontosan 5 444 615 160 forintot költöttünk az Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR112) kialakítására. Akkor kialakították és bevezették a Készenléti Szervezetek segélyhívás fogadási tevékenységét biztosító közös, a segélykérések előszűrésére alkalmas hívásfogadó központot, illetve az azt támogató informatikai rendszert, plusz a Belügyminisztériumhoz tartozó rendőrségi és katasztrófavédelmi és tűzoltósági tevékenység-irányítási rendszert. Olyan informatikai rendszer valósult meg, amely lehetővé tette a segélykérések fogadásától a kapcsolódó készenléti szervezetek által indított intézkedések lezárásig tartó folyamat minden szükséges információjának elektronikus adatcseréjét.

Folyamatos fejlesztését az állampolgárok érdekében

Úgy tűnik vagy elöregedett, vagy bajok lehetnek a rendszerrel, mert újabb ~12 milliárd forintból kívánja Magyarország Kormánya átalakítani az ESR112 rendszert. A Kormány 1409/2023. (IX. 21.) Korm. határozata szerint a Belügyminisztériumnak idén 678 716 319, jövőre 5 611 022 370, 2025-ben pedig 5 672 444 660 forintot, azaz összesen 11 962 183 349 forintot biztosít a rendszer megújítására. A határozat szerint az ESR112 megbízható működése elengedhetetlen feltétele az élet- és vagyonbiztonság védelmének, a közbiztonság fenntartásának, a katasztrófák megelőzésének, ennek érdekében biztosítani kell a rendszer külső érdekektől független, megbízható működését, üzemeltetését, valamint folyamatos fejlesztését az állampolgárok érdekében.

Információink szerint a Magyarországon 2015-ben elkészült segélyhívó rendszer kialakításában több gyártó is részt vett, köztük a Huawei, a Segula Technologies és a Securifix GmbH. A Huawei technológiáját használták az egységes segélyhívó rendszer építéséhez, amely összekapcsolja a sürgősségi szolgálatok belső rádiórendszerét, például a mentőket, a tűzoltókat és a rendőrséget. A Segula szakértői adtak tanácsot az autókban elhelyezett automatikus segélyhívó rendszer (eCall) telepítésének legjobb helyéről és az alkatrészválasztásról. A Securifix pedig a sürgősségi hívóberendezéseket és sürgősségi hívórendszereket szállított.

Véle-szerk-mény
Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy miért kerül több, mint a duplájába a rendszer megújítása, még ha leszámítjuk a Magyar Kormány hibás gazdaságpolitika okozta inflációt is. A kulcsszó megtalálható a határozatban: „biztosítani kell a rendszer külső érdekektől független, megbízható működését…” Nem tévedhetünk nagyot, ha azt gondoljuk ennyi pénzből lecserélik egy új, korszerűbb, Huawei mentes rendszerre a régit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Vámos váratlanul bejelentette távozását

hét szept 25 , 2023
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára 33 év után átadja a stafétát. A szövetség közleménye szerint az átmeneti időszakban a szervezet zökkenőmentesen folytatja munkáját, Vámos az átadás-átvétel folyamatánál végig jelen lesz. „Az OKSZ teljes tagsága őszinte köszönetét fejezi ki Vámos Györgynek azért a munkáért, amit a magyar kereskedelem […]
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára

És még ez is...