Átadták az idei Senpai díjakat

Senpai díjÁtadták az idei Senpai díjakat, amit 2018-ban egy autista fiatalember, Egle Botond kezdeményezésére alapított az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ).

A Senpai díj létrehozásának célja, hogy figyelmet és elismerést kapjanak olyan személyek és szervezetek, akik alapvető emberi értékeikkel és különleges, kiemelkedő támogatásukkal meghatározták legalább egy autista személy életét. Emberi hozzáállásukkal és önzetlen, őszinte támogatásukkal olyan segítséget nyújtottak, mely autista társunk életét hosszú távon pozitívan befolyásolta, hitet és képességet adott számára a társadalmi részvételéhez és beilleszkedéséhez. Idén V. Szabó Tamás klinikai szakpszichológus, valamint a szolnoki Verseghy Könyvtár és Közművelődési Intézmény és tagintézményei kapták a Senpai díjat. Csete Margit judoedző különdíjban részesült.

V. Szabó, klinikai és mentálhigiéniai gyermek-és ifjúsági szakpszichológus a szolnoki Hetényi Géza Megyei Kórház és Rendelőintézet gyermekpszichiátriai osztályának munkatársa. 2018 óta havonta tart autizmusban érintett hozzátartozóknak csoportos foglalkozást, illetve autizmusban érintett fiatalokat segít ugyancsak csoport szinten. Felismerte, hogy ezek a foglalkozások hiánypótlók, ugyanis a szülőknek és a gyerekeknek is szüksége van arra, hogy találkozzanak sorstársakkal, megosszák gondjaikat, tapasztalataikat és örömüket.

„Az autizmus egy pervazív zavar, ez azt jelenti, hogy áthatja az autista személy életének minden területét. Nagyon sok helyen jelentkezhet olyan probléma, amivel nem könnyű megküzdeni, mert nem csak az autista személy nem tud beilleszkedni, hanem a környezete sem tud feltétlenül mit kezdeni vele. Például a szülő nem érti, hogy miért ragaszkodik autista gyermeke ahhoz, hogy így vagy úgy történjenek a dolgok. Csak akkor eredményes a diagnózis, ha megérti a szülő, hogy miért, miképp és hogyan működik a gyermeke. Ahol igazából elkezdtem ezzel foglalkozni, az egy pszichiátriára volt, egy felnőtt pszichiátriára, ahol a betegek hozzátartozójával is foglalkoztunk. Itt gondoltam arra, hogy autizmusban érintett hozzátartozókkal is elkezdek csoportokat tartani. Erre azért van szükség, mert a környezet segítsége nélkül nem érhetünk el javulást, vagyis, ha a környezet nem változik, akkor a fennálló problémák megmaradnak, sőt, még fokozódhatnak is. A pszichiátrián nagyon szépen lehetett látni, hogy az autizmusban érintett fiatal nem bírja elviselni azt, hogy nem bírja elviselni a környezetét, és egyre rosszabb állapotba került. Miközben szerintem az egészet meg lehet érteni. Ha megértjük a problémát, akkor lehet változtatni. Van, amiben nem tud változtatni a fiatal, akkor ott a környezetének kell alkalmazkodnia, de amiben tud, abban ő alkalmazkodjon. Ez egy mindig változó mintázat, ezzel lehet dolgozni, ezért kezdtem nem csak autizmusban érintett fiataloknak, hanem szülőknek is rendszeresen csoportokat tartani, melyek ingyenesek„ — jelentette ki V. Szabó

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény és tagintézményei autista társaink és hozzátartozóik társasági életének fontos helyszíne. A könyvtár hat fiókkönyvtárral működik. Ezek egyikében, a Hild Viktor fiókkönyvtárban alakították ki a Kék Sarkot, ahol autizmussal kapcsolatos szakirodalom várja az érdeklődőket. A mintegy 350 kötetes szakgyűjteményben – szakkönyvek, gyerekkönyvek és szépirodalom található. A környezetet úgy alakították ki, hogy az autizmusban érintett gyermekeket is le tudják kötni. Emellett AOSZ kártyával ingyenes a beiratkozás, valamint itt működik az Autistákért Szolnokon Civil Társaság, amelynek önkéntesei különböző programokat, előadásokat, sorstársi közösséget, családi napokat szereznek az érintetteknek. „Szeretnénk, ha minél több érintett szülő, gyógypedagógus, óvodapedagógus és tanár keresné fel a könyvtárat azért, hogy bővítse ismereteit az autizmussal kapcsolatban, illetve, hogy felvegyék a kapcsolatot a szervezettel” — mondta Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Könyvtár igazgatója

Csete Margit, a bajai Judo Club edzője 2019-ben kezdett autizmusban, valamint egyéb fogyatékosságban érintett gyermekekkel foglalkozni, akik azóta is integráltan sportolnak az egyesületben.

A díj alapítója
Egle Botond egyetemi hallgató, autista aktivista, vlogger, akinek pályafutását meghatározta shinkendo mestere. A mester nemcsak az edzéseken és a versenyeken támogatta tanítványát, hanem az érettségi vizsgákon is végig mellette volt. A senpai szó jelentése – elöljáró, oktató, feljebbvaló.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyarok is részt vesznek a WEAVE égboltfelmérő programban

ked dec 27 , 2022
A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Csillagászati Intézetének kutatói is részt vesznek abban a programban, amelynek keretében a napokban készítette el első felvételeit a WEAVE nevű műszer. A négyméteres teleszkópra szerelt egyedülálló spektrográf különlegessége, hogy különálló optikai szálak segítségével egyszerre akár ezer objektumról is tud spektrumot készíteni. A magyar kutatók […]
világűr

És még ez is...