Hollandia 2,7 milliárd dollárt költ a Beethoven-műveletre

ASML chipgyártóA holland kormány 2,5 milliárd eurót fordít az eindhoveni régió fejlesztésére annak érdekében, hogy a ASML chipgyártó ne helyezze át tevékenységét más országba.

Micky Adriaansens gazdasági miniszter megerősítette, hogy az ASML megtartására érdekében elindított terv a szélesebb körű „Beethoven-művelet” része. A terv részeként fejlesztik a régióban a lakhatás, az oktatás, a közlekedés és az elektromos hálózatot is. A kabinet közölte, hogy a vállalatoktól érkező panaszok nyomán a vállalkozások adóterheinek enyhítését célzó, nem részletezett intézkedéseket is tervez. „Ezen intézkedések meghozatalakor a kabinet feltételezi, hogy az ASML továbbra is megtartja adóügyi és tényleges székhelyét Hollandiában” — áll a közleményben.

A félvezető berendezéseket gyártó ASML, Európa legnagyobb technológiai vállalata, székhelye a hollandiai Eindhoven külvárosában, Veldhovenben van. A vállalat sokkolta a holland kormányt, miután Peter Wennink vezérigazgató ebben a hónapban nyilvánosságra hozta a politikával kapcsolatos panaszait, beleértve a szakképzett bevándorlók adókedvezményének megszüntetésére vonatkozó terveket, ami megnehezítené a vállalat számára a létfontosságú munkaerő felvételét. Az ASML azt is elpanaszolta, hogy a kormány nem fektetett be megfelelően az infrastruktúra javításába a vállalat székhelyéül szolgáló, virágzó eindhoveni technológiai központban, az autópályáktól kezdve a lakásokon át az elektromos hálózat fejlesztéseiig.

A Reuters hírügynökség a holland blue-chip vállalatok körében végzett márciusi felmérése szerint több mint egy tucatnyi vállalat fontolgatja, hogy távozik Hollandiából. A bevándorlásellenes intézkedések mellett a vállalatok ellenzik a részvény-visszavásárlásokra kivetett új adót, a beruházások adójának levonhatóságának korlátozását, és panaszkodnak, hogy a politika túl kiszámíthatatlan.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Sam Bankman-Fried: 25 év börtönbüntetés

pén márc 29 , 2024
ShareTweetPinShareAz Egyesült Államokban 25 év börtönbüntetést kapott Sam Bankman-Fried, az FTX kriptovaluta-vállalkozás alapítója. A most 32 éves egykori milliárdos vállalkozót többek között pénzügyi csalás és sikkasztás vádpontjában tavaly novemberben találta bűnösnek egy New York-i bíróság. Az ügyészek negyventől ötven évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérték. Ügyvédei jelezték, hogy mind a bűnösnek […]
Sam Bankman-Fried

És még ez is...