Hegyvidék: megdöbbentő mértékű a diákok internetes kiközösítése

gyermekvedelemEgy friss, a XII. kerület oktatási intézményeiben végzett felmérés megerősíti az országos kutatások eredményeit. Az iskolák mindegyikében arról számoltak be, hogy a diákok már találkozhattak az internet árnyoldalaival: jó néhányan láttak felkavaró, erőszakos tartalmat, vagy találkoztak egyértelműen visszaélés céljával aktivitást mutató más internetes felhasználókkal. Ennél kisebb, ugyanakkor mégiscsak megdöbbentő mértékben élhettek már meg egyes iskolákban a diákok internetes kiközösítést, vagy zaklatást. A nemzetközi és hazai példákhoz hasonlóan előfordult már a kerületi iskolákban is pornográf tartalommal való visszaélés, tettlegességig fajuló, online kezdeményezett vita, illetve a hétköznapi trágárságon túlmutató mértékű nyilvános gyalázkodás.

Emellett felbukkannak a komolyabb gyakorlati ismereteket igénylő visszaélések is: egymás profiljának vagy e-mailfiókjainak feltörése, privát médiás tartalmak széles körben történő közzététele, akár képszerkesztő eljárással, sértő módon való megváltoztatása után. Az ezen esetek feldolgozására irányuló kísérletekben a tanárok beszámolói szerint általában a diákok kooperatívak, nem ritkán kezdeményezők is. Egyes esetekben feloldozó sírással dolgozzák fel a bennük rejlő feszültséget, bűntudatot a tanárok elmondása alapján. A vizsgálat szerint 10 év fölött szinte elkerülhetetlen, hogy a diákok ne találkozzanak káros tartalmakkal az interneten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

EIT Digital: nyolc, csak nyolc magyar startup van talpon... Magyarországon

ked aug 30 , 2016
Az EIT Digital Challenge startup versenyére összesen 234 vállalkozás, köztük nyolc magyarországi cég jelentkezett – jelentették be a szervezők. A verseny nyertese nem csupán üzletfejlesztési és tőkebevonási tanácsadást kap, de nemzetközi piacra lépését is támogatják majd. A jelentkezők öt különböző kategóriában adhatták le nevezésüket. A kategóriák nyolc-tíz legjobb csapata lehetőséget […]

Friss, ropogós