Microsoft: milliárd dolláros költségeket okoz a szoftverkalózkodás

 

Az illegális szoftverek feltelepítéséből származó fertőzések miatt világszerte 22 milliárd dollárt költenek a számítógép-felhasználók – derül ki egy, a Microsoft megbízásából készített tanulmányból. A Microsoft Magyarország szerdai közleménye szerint annak ellenére, hogy egyes felhasználók abban a reményben keresik az illegális szoftvereket, hogy pénzt takarítsanak meg, egy a háromhoz annak az esélye, hogy a fogyasztó számítógépe nemkívánatos, rosszindulatú szoftverrel fertőződik meg, s egy a tízhez ugyanennek az esélye vállalati felhasználók esetén. A kutatás kimutatta, hogy az ilyen fertőzések eredményeképpen a fogyasztók világszinten 1,5 milliárd órát és 22 milliárd dollárt költenek a rosszindulatú alkalmazások megtalálására, ártalmatlanítására és az általuk okozott hatások megszüntetésére, a világméretű vállalatoknak pedig 114 milliárd dollárjába kerül a rosszindulatú szoftverek révén végrehajtott cybertámadások hatástalanítása. A kutatók azt találták, hogy a nem a számítógéppel vásárolt – azaz utólagosan feltelepített – illegális szoftverek 45 százaléka az internetről származik, s a különféle weboldalakról, illetve P2P hálózatokról letöltött szoftverek 78 százaléka tartalmazott valamilyen kémprogramot, 36 százaléka pedig trójai programot és reklámprogramot.
(A közlemény és feltehetően a tanulmány sem foglalkozik azzal, mekkora károkat okoz a Microsoft a legális vásárlóinak azzal, hogy a szoftverei biztonsági hibákat tartalmaznak. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

EU: 561 millió eurós bírság a Microsoftnak

csü márc 7 , 2013
  Az Európai Bizottság 561 millió euró büntetést szabott ki a Microsoftra, amiért a vállalat nem tette lehetővé felhasználóinak a szabad böngészőválasztást – közölte szerdán Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyjogi biztosa. A bizottság közleményében hangsúlyozza: ez az első eset, hogy a testület azért szab ki büntetést egy vállalatra, mert […]

Friss, ropogós