Hamarosan mobiltelefonnal is igénybe lehet venni az állami szolgáltatásokat

Both András, a Digitális Magyarország Ügynökség Digitális Állampolgárság Program megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyetteseHamarosan egy okostelefonnal is igénybe lehet venni az állami szolgáltatásokat, például digitálisan lehet majd ügyeket intézni – jelentette ki Both András.

A Digitális Magyarország Ügynökség Digitális Állampolgárság Program megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy több mint tíz éve tart már a szisztematikus építkezés az állami informatika területén: szélessávú internetkapcsolatot biztosították az önkormányzatoknál és a kormányablakoknál. Ezt követte a központi infrastruktúra kiépítése, ami azt jelenti, hogy szervertermeket hoztak létre, valamint összekapcsolták a különböző nyilvántartásokat. A vezérigazgató-helyettes szerint már csak az van hátra, hogy létrehozzanak olyan állami szolgáltatásokat, amelyeket akár egy okostelefon segítségével is igénybe lehet venni.

„Tehát az alapok megvannak, s most következik az, amikor az igazolványaink, az ügyintézés a mobiltelefonba költözik” – fogalmazott Both, hozzátéve, hogy a klasszikus ügyintézési lehetőségek továbbra is elérhetőek lesznek a kormányablakban. Újdonságnak nevezte, hogy a program élesítése után személyazonosításra alkalmas lesz a mobiltelefon, így egy rendőrségi igazoltatásnál ez kiválthatja a személyi igazolványt. Hangsúlyozta, hogy az eddiginél biztonságosabb megoldásokat tesz lehetővé a digitális ügyintézés, amelynek része lehet például a többfaktoros azonosítás is.

Kiterjesztik a személyazonosítási rendszert

Both szerint a jövő ezen a téren az lesz, hogy kiterjesztik a személyazonosítási rendszert, így azt már akár dohányboltban vagy múzeumban is lehet majd használni, és további állami szolgáltatásokat építenek be a programba. A vezérigazgató-helyettes a Miniszterelnöki Kabinetiroda által elkészítette Digitális Állampolgárság Programról elmondta azt is, hogy az állami mobil applikációt bárki letöltheti majd, és a regisztráció után lehet személyazonosításra használni azt QR-kód segítségével, amit a hatósági személy (például egy rendőr) leolvas. Hozzátette, hogy a rendőri igazoltatásnál már idén kiválthatja a műanyag kártyát az applikáció, míg a dohányboltokban csak később lesz vele igazolható az életkor.

Az applikáció segítségével például erkölcsi bizonyítványt lehet majd igényelni, és egy gombnyomással letölteni azt – ismertette. Közölte azt is, hogy a terveik szerint a felhasználóknak még idén hozzáférésük lesz a személyazonosítás és néhány egyéb ügyintézés mellett az elektronikus aláíráshoz, de a jövőben szeretnék bevonni a piaci szereplőket is, mint például a bankokat, a közmű- és a telekommunikációs cégeket, hogy a portáljaikra az applikáció segítségével lehessen belépni. „Azt szeretnénk elérni, hogy az állampolgárok ne jegyezzenek meg hétszázféle jelszót és felhasználónevet, hanem mindenhova egy csatornán be tudjanak jutni, de ez igazán biztonságos legyen” – emelte ki Both.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Bő 800 ezer hirdetés került fel a Jófogásra tavaly havonta

sze jan 24 , 2024
ShareTweetPinShareHavonta átlagosan 817 ezer hirdetést adtak fel a felhasználók a Jófogáson tavaly, ez naponta közel 27 ezer új hirdetést jelent. Az online apróhirdetési portál közlése szerint naponta átlagosan csaknem 390 ezer aktív látogatást regisztráltak az oldalon 2023-ban. A legnépszerűbb keresőszó évek óta az „ingyen elvihető”, ez tavaly sem változott. Az […]
apróhirdetés

És még ez is...