Gyermekbarát Linuxot finanszíroz az NMHH

homealone-gyermekAz Online Projects Kft. nyerte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Biztonságos és gyermekbarát Linux disztribúció kifejlesztése és egyéves követése címmel kiírt tenderét. A már megkötött szerződés szerint a két fővel működő társaság feladata egy ”Kiskorúakra káros tartalmak szűrését biztosító megoldás” tárgyú rendszerszoftver kifejlesztése, szállítása; a működést biztosító központi szerver hardver elemeinek szállítása és üzembe helyezése; egy, a kiskorúakra káros tartalmak szűrését biztosító kliensszoftver kifejlesztése 17,4 millió forintért; illetve support szolgáltatás biztosítása a jelen szerződésben foglaltak alapján a műszaki leírásban meghatározottak szerint, 7,4 millió forintért. A mindösszesen 24,8 millió forintos szerződés lehetővé tette, hogy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással válasszák ki a tender nyertesét. A Kft.-n kívül az InfoSense Hungary Kft.-t és a HACKTION Kft.-t hívták meg a tenderre.

Megérdeklődtük, hogy egy önálló Linux disztribúció kifejlesztéséről, kialakításáról szól a szerződés, vagy csak egy ”Kiskorúakra káros tartalmak szűrését biztosító megoldásról”, illetve azt, hogy mi szükség van egy központi, fizikai szerver üzembe helyezésére. Az NMHH, Kommunikációs Igazgatóságának válasza szerint: “a fejlesztés eredményeképpen egy továbbfejlesztett Linux-disztribúció jön létre, amely tartalmazni fog többek között egy internetböngészőt is. A böngésző és a mögöttes központi rendszer gondoskodik arról, hogy a szülő által a gyermeke életkora szerint beállított szűrési mechanizmus ne engedje meg az adott kiskorú korának nem megfelelő tartalmak letöltését. A szülő maga is finomhangolhatja a letiltott honlapok (blacklist) vagy az engedélyezett honlapok listáját (whitelist). A központi fizikai szerver tárolja az adott életkorhoz tartozó beállításokat és gondoskodik arról, hogy az egyes végpontokról jövő letöltési kérések engedélyezése, illetve tiltása az eredeti beállításoknak megfelelően történjen. A létrejövő szoftver a tervek szerint az NMHH honlapjáról (illetve további honlapokról – erről még nem született döntés) lesz letölthető, és egy pendrive-ra telepíthető. Ez a pendrive képezi majd a kiskorú által használt szoftveres környezetet (operációs rendszer, böngésző, esetleg egyéb programok).”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Durva mobilrablás Hajdúszoboszlón

hét márc 14 , 2016
A rendőrjárőrök értesítették 2016. március 10-én 3 óra 27 perckor a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját arról, hogy Hajdúszoboszló, Szilfákalja és Hőforrás utcák kereszteződésében egy 17 éves, sérült fiú kért segítséget egy bolti eladótól, aki telefonon hívta őket. A Tevékenység-irányítási Központ értesítette a mentőszolgálat munkatársait, akik kórházba vitték a sérültet. A […]