A Nép Ügyvédje renonszot mondott az e-kórlapok szabályozására

noverAlkotmányossági óvást emelt a Nép Ügyvédje bizonyos, az elektronikus kórlapokkal kapcsolatos jogszabályok ellen.

Az AGERPRES hírügynökségnek elküldött közlemény szerint a Nép Ügyvédje alkotmányellenesnek véli az egészségügyi reformra vonatkozó 2006/95-ös törvény 30-as cikkelyének (2)-es és (3)-as bekezdését, valamint a 280-as cikkelyt, mert azok megengedik a magánélethez, intimitáshoz és családi élethez való, az alaptörvény által garantált jog korlátozását, azáltal, hogy nem tesznek eleget a közérthetőség és egyértelműség szabályainak.

Az ombudsman hozzáteszi, az említett jogszabályok túlságosan általánosak, holott nagyon érzékeny kérdést szabályoznak: az egészségügyi állapotra utaló személyes adatok tárolását. A törvény nem szab meg objektív kritériumokat annak érdekében, hogy a páciensek elektronikus kórlapjaiba bevezetett személyes adatokhoz csak a feltétlenül szükséges számú embernek lehessen hozzáférése, így a betegek nem lehetnek biztosak afelől, hogy adataikat nem fogják illetéktelenül felhasználni — érvel a Nép Ügyvédje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Külön honlapon lesznek elérhetők az e-egészségügyi szolgáltatások

vas dec 4 , 2016
Az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT), egy külön honlapon keresztül lesznek elérhetők a jövőben az e-egészségügyi szolgáltatások – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence válaszában kifejtette: egy lakossági portál felületére lehet majd belépni, ügyfélkapus regisztrációt követően és a saját TAJ-azonosító megadásával. Itt lesz lehetőség rendelkezni az […]