Fitch: jövőre rosszabb lesz

Fitch RatingsJövőre jelentősen lassuló növekedés várható a világgazdaságban, de az Egyesült Államok elkerüli a recessziót a Fitch Ratings negyedéves globális előrejelzése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó tanulmányában közölte: jövőre 2,1 százalékra lassuló globális növekedést vár, bár ez is 0,2 százalékponttal jobb az eddigi előrejelzésében szereplő ütemnél. A hitelminősítő az idei lendületre tekintettel jelentősen, 0,9 százalékponttal 1,2 százalékra javította az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére szóló becslését, hangsúlyozva, hogy az új prognózis alapján az Egyesült Államok 2024-ben várhatóan elkerüli a recessziót. A cég szerint részben a költségvetési szigor újbóli enyhítése magyarázza, hogy az amerikai gazdaság az emelkedő kamatok környezetében is meglepő ellenálló képességet mutat.

A kongresszus költségvetési hivatalának becslése szerint a szeptember 30-án zárult pénzügyi évben 6,3 százalékra duzzadt a GDP-arányos amerikai szövetségi államháztartási hiány az előző évben mért 5,4 százalékról. A Fitch idén augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb „AAA” államadós-besorolást, egy fokozattal „AA plusz”-ra rontva a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek minősítését. A Fitch a leminősítés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az államadósság-plafon ügyében kialakuló, visszatérő politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat. A cég várakozása szerint ebben a környezetben a GDP-arányos amerikai államháztartási hiány az idei évre valószínűsített 6,3 százalékról 2024-ben 6,6 százalékra, 2025-ben 6,9 százalékra nő.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb – e cég módszertanában „Aaa”-ként jelölt – besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket, de november 10. óta a Moody’s amerikai osztályzatára is negatív kilátás érvényes. A Standard & Poor’s – a globális piacvezető hitelminősítők közül elsőként – már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az elit „AAA” szuverén besorolást.

Az euróövezetben a Fitch Ratings 0,7 százalékos átlagos GDP-növekedéssel számol jövőre; ez 0,4 százalékkal gyengített előrejelzés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az ideális babahordozó huzat ismérvei

csü dec 14 , 2023
ShareTweetPinShareAmikor a tökéletes babahordozó huzatot keressük, az egyik legfontosabb elvárás, ami eszünkbe jut, hogy optimálisan szellőzzön, azaz legyen légáteresztő, valamint gyerekbarát alapanyagból készüljön. Így például ideális választás lehet egy 100%-ban pamut-muszlin huzat. Milyen elvárásoknak kell megfelelnie? A Berry Baby kínálatában babahordozó huzat is elérhető, amelyek megfelelnek a legfontosabb kritériumoknak. Nézzük […]
berrybaby.hu

És még ez is...