CETIN: még mindig csak a bázisállomások 15 százaléka 5G-képes

Kübler-Andrási Judit CETIN Hungary Zrt.Annak ellenére, hogy a CETIN Hungary Kft. 2022-ben, működésének második évében 33 százalékkal 26,2 milliárd forintra növelte beruházásait, az 5G bázisállomásainak száma csak a teljes állomány 15 százalékát teszi ki.

Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat vezérigazgatója szerint a társaság árbevétele tavaly 12,5 százalékkal 51,4 milliárd forintra nőtt, a kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény (Ebitda) öt százalékkal emelkedve 37,7 milliárd forintot ért el. Magyarországon a CETIN mintegy négyezer bázisállomást, az ezeket összekötő teljes átviteltechnikai hálózatot, valamint a kiszolgálásukat biztosító tíz adatközpontot és annak it-infrastruktúráját tulajdonolja és üzemelteti kétszáz munkatárssal.

Kübler-Andrási a tavalyi feladatok között említette a mobil infrastruktúra korszerűsítését. 2022-ben a bázisállomások csaknem felét (1950) újították fel, ezzel korszerűsített bázisállomások mintegy negyede, azaz a teljes állomány alig 15 százaléka 5G-képes. A társaság két magyarországi hotelben összesen 77 szolgáltatófüggetlen beltéri antennarendszert épített ki. A Samsung SDI gödi gyárában az ország egyik legnagyobb ilyen rendszerét – 339 darab antennával és mintegy 21 ezer méter kábellel – telepítették.

Az energiafelhasználás és a költségek csökkentése érdekében három településen – Gyálon, Dunaharasztiban és Érden – a bázisállomások zöldenergiával történő üzemeltetését tesztelték. A cégvezető úgy vélte, hogy a jövőben az állami ösztönzők is szükségesek ezek elterjedéséhez. Kübler-Andrási az idei célkitűzések között a bázisállomások további felújítását, valamint a növekvő adatfelhasználási igények miatt a rádió-hozzáférési hálózati kapacitás további 25 százalékos növelését említette.

A beruházásokra fordított összeg a tervek szerint az idén 29 milliárd forintra emelkedik. Újabb 1250 bázisállomás modernizációja valósulhat meg, az év végére a megújult bázisok száma 3200-ra emelkedhet, ezek 23 százaléka már képes lesz az 5G adatforgalom kezelésére. Az összes, négyezer bázisállomás 2024-re újulhat meg. A vezérigazgató elmondta, hogy a CETIN Hungary Zrt. tevékenységében a hangsúlyt a hagyományos adatcsatlakozási és infrastrukturális szolgáltatások nyújtásától az ügyfélközpontú, biztonságos és komplex digitális hálózati megoldások agilis biztosítása felé helyezi át. A stratégia részeként nagyobb szeletet kap az építőipar számára nyújtott távközlési infrastruktúra biztosítása. A társaság célja, hogy az 5-7 legnagyobb hazai ingatlanbefektető, tervező, kivitelező céggel partnerségi megállapodást kössön.

A 2020 júliusban indult Magyarországon a Telenor (ma Yettel) távközlési társaságból kiválva. A zrt. 75 százalékos tulajdoni hányada a CETIN-csoport kezében van, az állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. részesedése 25 százalék. A CETIN Hungary Zrt. a Csehországban, Bulgáriában és Szerbiában működő CETIN-csoport tagja, amelynek többségi tulajdonosa (70 százalék) a Csehországban alapított nemzetközi befektetési csoport, a PPF Group. A négy országot tömörítő csoport árbevétele tavaly 11 százalékkal 889 millió euróra nőtt, az Ebitda 4,8 százalékkal 631 millió euróra emelkedett.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Konyhablokk vagy elemes konyhabútor?

sze máj 10 , 2023
Amikor a konyhabútort le szeretnénk cserélni vagy egy teljesen új lakásba költözünk és mi határozzuk meg a konyhánk dizájnját, akkor az első, amin el szoktunk gondolkodni, hogy egy komplett konyhabútor szettet vásároljunk, vagy pedig elemeiből rakjuk össze a konyhánkat tetszésünknek megfelelően. A konyha és az étkező a lakások központi területe, […]
geminiduo.hu

És még ez is...