Felfedezték a Földhöz eddigi legközelebbi fekete lyukat

GNz7q fekete lyukCsillagászok felfedezték az eddigi ismeretek szerint a Földhöz legközelebb eső fekete lyukat, amely 1600 fényévre található a bolygótól.

A felfedezést tevő kutatók leírták, hogy a fekete lyuk tömege a Nap négyszeresével ér fel, és háromszor közelebb van a Földhöz, mint az eddig legközelebbinek tartott azonos jelenség. A fekete lyukat eredetileg az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrszondájának segítségével azonosították – közölte Kareem El-Badry, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója.

Eleinte a fekete lyuk társcsillagjának mozgását figyelték meg, amely a fekete lyuk körüli pályán kering körülbelül ugyanakkora távolságban, mint amekkorára a Föld van a Naptól. El-Badry és csapata ezután a hawaii Gemini obszervatóriumból folytatta a munkát. A kutatás megerősítette őket a fekete lyuk felfedezésének tényében, melyről a londoni Királyi Csillagászati Társaság havonta megjelenő tudományos folyóirata számolt be.

A kutatók egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a fekete lyuk hogyan jöhetett létre a Tejútrendszerben. Az űrobszervatórium után Gaia BH1-re keresztelt kozmikus jelenség a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképen belül helyezkedik el. A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lakossági napelem használat: miről szólnak pontosan a változtatások?

ked nov 8 , 2022
ShareTweetPinShareOktóber közepén a kormány bejelentésében fontos változások hangzottak el, amik a lakossági napelem használatot érintik. Sokaknak nem teljesen tiszta, hogy miről is szól pontosan a szabálymódosítás és hogy az kiket érint. Cikkünkben részletesen szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban. Napelem által termelt energia tárolása Azok, akiknek már napelem rendszer […]
lakossági napelem

És még ez is...