Két új műholddal erősödött a Beidou

muholdxÚjabb műholdakat állított saját fejlesztésű Beidou navigációs rendszerének szolgálatába Kína, miután a hétvégén kettővel bővítette a már űrben keringők számát – jelentette a helyi média. A Beidou Navigation Satellite System (BDS) az amerikai GPS helyett kínál majd alternatívát. A most együtt, egy időben felküldött műholdaknak úttörő szerepük lesz a BDS globális szerepvállalásában — jegyezte meg Hszie Csün, a projekt főmérnöke. A most felbocsátott 18. és 19. műhold immár 98 százalékban kínai gyártású. Kezdetben teljes mértékben külföldi technikára kellett hagyatkozniuk és a csúcstechnológiai export tilalma megnehezítette egyes alkatrészek vásárlását, máskor pedig a beszerzett termék nem működött kifogástalanul — mondta Hszie.

A “kínai GPS”, amely a Göncölszekér kínai nevét kapta, egyike a világ négy meghatározó navigációs rendszerének az amerikai, az orosz GLONASS és az európai Galileo mellett. Programját hivatalosan 1994-ben indították el, húsz évvel az amerikai GPS után. Az első Beidou műholdat 2000-ben bocsátották fel. A térségi hálózat lényegében 2012-től működik, és ma már a BDS helymeghatározó, navigációs, időmérő és üzenetküldő funkciói Kína és néhány ázsiai ország területén működnek. A tervek szerint 2020-ra harmincöt műholddal a Föld minden pontján használható lesz. A BDS-rendszer lehetővé teszi a kapcsolatot a GPS és a GLONASS rendszerekkel, ami azt jelenti, hogy a kompatibilitás révén a felhasználók még pontosabb adatokhoz juthatnak – állítják a kínai szakértők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A GVH engedélyezte a Flextronics-Micoh fúziót

ked júl 28 , 2015
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljáró versenytanácsa engedélyezte, hogy a Flextronics International Europe B.V. közvetlen egyedüli irányítást szerezzen a Micoh B.V. cégcsoportban – az erről szóló határozat a versenyhatóság honlapján jelent meg. Az idén április huszonkettedikei adásvételi szerződéssel a Flextronics megvásárolta a Micoh részvényeit. A tranzakcióhoz a Flextronics május hetedikén kérte a […]
dollár