Ez felháborító! A fiatalok negyede előre megfontolt szándékkal használ illegális tartalmakat

A magyar fiatalok 25 százaléka tudatosan, 18 százaléka pedig nem szándékosan használt már illegális online forrást a számára fontos tartalom eléréséhez, derült ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának legfrissebb jelentéséből. A legnépszerűbbek a filmek és a sorozatok, ezeket követik a zenei tartalmak és a különféle játékprogramok. Utóbbi két kategóriában jelentősen, tíz, illetve húsz százalékkal is megelőzzük a többi uniós tagállamot. Arra a kérdésre, hogy miért választják az illegális utat, tízből hat fiatal az eredeti termékek túl magas árát jelölte meg fő motivációként. Kiemelkedően sokan indokolták még döntésüket azzal, hogy “csak” személyes használatra töltötték le az anyagot, valamint a gyorsabb elérés is komoly húzóerő. “A magyar fiatalok körében az anyagi megfontolásoknak jóval nagyobb szerep jut az európai átlaghoz viszonyítva, összességében ezzel együtt is az uniós középmezőnyben foglalunk helyet” – jelentette ki Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára.

A kutatásból az is kiderült, hogy a legnagyobb visszatartó erő az illegális letöltésekkel szemben a számítógépes vírusoktól való félelem, a bankkártyaadatok ellopásának veszélye, valamint a garancia hiánya. A megkérdezettek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy felhagyna a nem törvényes tartalmak használatával, ha az eredeti termékeket megfizethetőbb áron szerezhetnék be. A kutatás kiterjedt a hamis termékek online vásárlására is, amelyben a magyar válaszadók csak egy-két százalékkal teljesítenek az uniós átlag felett. A legnépszerűbbek a ruházati termékek, lábbelik és apróbb elektronikai eszközök. Az illegalitás legerőteljesebb motivációjaként itt is az eredeti és a hamis termékek ára közti különbséget említették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kiemelt fiókok ellenőrzése: Micro Focus trendek 2020 I.

szo jan 18 , 2020
Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy meg tudjuk mondani: idén is fontos lesz az it-biztonság a vállalatoknál. A Micro Focus szakértői szerint 2020-ban a gépek sietnek segítségünkre a védekezésben, és egyre több vállalat igyekszik majd csökkenti a kockázatokat a kiemelt fiókok, a felhasználói tevékenységek és az IoT-eszközök ellenőrzésével, valamint az […]