A felnőtt magyarok fele járatlan a digitális világban

karrierAz Európai Bizottság (EB) június 10-én új, átfogó programot fogadott el a polgárok készségeinek fejlesztésére vonatkozóan. A témában készített tanulmányok szerint hetven millióra tehető azoknak az európaiaknak a száma, akik nem tudnak elég jól olvasni és írni, a számolási és a digitális készségek terén pedig még ennél is rosszabb a helyzet. Ugyanakkor sok európai dolgozik olyan munkakörben, amely nem felel meg az ambícióinak, és amelyben nem tudja kamatoztatni a tehetségét. A 16–74 éves magyarok fele nem rendelkezik semmiféle digitális jártassággal. Idehaza a diákok 25 százaléka részesül szakképzésben, és a felnőttek hat százaléka (míg az európaiak 11 százaléka) vesz részt az egész életen át tartó tanulásban.

Ezzel egyidejűleg a magyar munkaadók közel 57 százaléka, és az európai munkáltatók negyven százaléka arról számol be, hogy nem talál megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalókat ahhoz, hogy a cég növekedni tudjon, és képes legyen innovációs tevékenységet végezni. A magyarországi magasan képzett fiatalok foglalkoztatási aránya közel 86 százalék, szemben az európai 80,5 százalékos rátával. Annak érdekében, hogy segítsen megbirkózni a készségek terén jelentkező kihívásokkal, az EB tíz intézkedésből álló kezdeményezést indít útnak. Az intézkedések hatására remélhetőleg láthatóbbá is válnak majd a rendelkezésre álló készségek, és helyi, tagállami és uniós szinten egyaránt javulni fog az elismerésük – az iskoláktól az egyetemeken át a munkaerőpiacig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Dark Angels nyerte Bischitz Johanna Szolgáltató Központ tenderét

sze jún 15 , 2016
A Dark Angels Design Bt. nyerte meg a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ informatikai, webmesteri feladatok ellátására kiírt tenderét. A munka az ajánlatkérőnél felmerülő informatikai feladatok elvégzése, az intézményben lévő számítástechnikai eszközök karbantartása, rendszergazdai és webmesteri feladatok ellátása: mindezért nettó 17,28 millió forintot számlázhat a társaság idén. A két fős, […]

Friss, ropogós