eNet: a magyarok egyre többet költenek videojátékokra

Magyarországon a felnőtt lakosság hatvan százaléka videojátékozik, és folyamatosan nő az erre fordított összeg is, évente nagyjából 41 milliárd forintos forgalmat generál a videojátékozás az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. (eNet) szerint. Az eNet szerint bár érdemben nem nőtt a videojátékosok köre, akik játszanak, azok viszont egyre többet költenek videojáték vásárlásra, illetve a játékhoz kapcsolódó hardver és periféria beszerzésre. Mindeközben emelkedik azok száma, akik okostelefonon játszanak. A felmérés szerint leginkább a 18-25 év közöttiek játszanak, a korcsoport 66 százaléka. Ugyanakkor az idősebb korosztályoknak is több mint fele szokott videojátékozni. A férfiak valamivel jobban szeretnek videojátékozni, mint a nők, 62 százalékuk játszik, míg a nők ötven százaléka. A videojátékkal játszók háromnegyede legalább heti rendszerességgel játszik, viszonylag kevés időt tölt ezzel. A legjellemzőbb heti játékidő az egy-két óra, a válaszadók 32 százaléka szerint, illetve a három-öt óra, 25 százalékban. A legelkötelezettebb játékosok csoportja, akik heti húsz óránál többet videojátékoznak, a 18-65 év közötti népesség két százalékát teszi ki.

A kutatás szerint 2017-hez képest nőtt azok aránya, akik az okostelefonjukon videojátékoznak: 54 százalékról 65 százalékra. Ezzel együtt kevesebben választják a laptopokat játékra, viszont a pc aránya nem változott érdemben az elmúlt egy évben, 43 százalék a pc-n játszók aránya. Konzolon is egyre többen játszanak: míg 2016-ban és 2017-ben hét és nyolc százalék volt az arányuk, addig 2018-ban már 13 százalék. Az eNet adatai szerint Magyarországon tavaly a hardver és periféria vásárlásra fordítottak a játékosok a legtöbbet, évi 17,8 milliárd forintot. A videojáték vásárlás éves költsége 16 milliárd forint volt. Az összes költségelem együttesen, éves szinten 41 milliárd forintos forgalmat tesz ki. A kutatásból kiderült az is, hogy a 18 éven aluli gyerekek közel fele játszik videojátékokkal, a fiúk 57 százaléka, a lányok 35 százaléka. A szülők 63 százaléka szabályozza, hogy gyermeke mennyi időt játszhat videojátékkal, 47 százalékuk szabályozza a videojáték típusát, harminc százaléka pedig a videojátékon belüli pénzköltést. A játékos gyermekek szüleinek húsz százaléka nem korlátozza gyermeke videojáték használatát. 2016-hoz képest érdemben nem változott a szülőknek a gyermekeik videojátékozásához kapcsolódó kontrollja az eNet kutatása szerint.

Magyarországon 3,7 millióan játszanak videojátékokkal a legutóbbi, 2018-as kutatás alapján, beleértve a mobileszközökön, PC-n, és konzolon való online és offline játékot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Júniustól elektronikus ügyfélszolgálat a levéltárakban

pén jan 25 , 2019
A levéltárak júniustól elektronikus úton vagy a kormányablakok szolgáltatásain keresztül is tudják biztosítani az ügyintézéshez szükséges jogbiztosító iratokat – közölte a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) általános főigazgató-helyettese. Mikó Zsuzsanna elmondta: a 2,6 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló projekt keretében az MNL olyan közigazgatási szolgáltatást fejleszt ki, amelynek révén az […]

És még ez is...