Invitel InnoMax Klub: Az Informatika Kora


A szerdai Invitel InnoMax Klub előadásainak sorát Bojár Gábor folytatta. A korunkban zajló informatikai forradalmat szokás új Gutenberg forradalomként is jellemezni, bár ez a megnevezés sokak szerint messze alábecsüli az informatika jelentőségét — állította Bojár. Az üzleti világ képviseletében a fizikus, a Graphisoft elnöke előadásában azt elemezte, hogy milyen hatásai lehetnek az Informatika Korának, nem csupán a technológiai fejlődésre, de a társadalmi berendezkedésre is. A szakember felidézte a számítógép megszületését, melyet Neumann János a „computer” szóval illetett, utalva a matematikai számítások automatizálására. Gépnek hívta találmányát, holott utóbb kiderült az jóval több ennél, hiszen hatalmas lépést jelent a világban fellelhető információ összegyűjtésében, rendszerezésében és feldolgozásában. Ebben a tekintetben Kolumbuszhoz, illetve Amerika felfedezéséhez hasonlítható Neumann „tévedése”. Ahogy az emberiség történetében a beszéd, az írásbeliség és a nyomtatás révén kialakuló ugrásszerű fejlődés nem volt előre megjósolható, úgy a Graphisoft elnöke szerint jelenleg sem tudjuk megmondani, mi lehet a jövő meghatározó technológiai iránya.

Bojár Gábor fizikus, a Graphisoft elnök-vezérigazgatója. 1982-ben két társával alapította a Graphisoftot, amely világ első három építészeti tervezőszoftvert fejlesztő vállalata között szerepel. Sikeres vállalkozói tevékenységéért az információtechnológia alkalmazása terén és a hazai szoftveripar rangjának emeléséért számos hazai és nemzetközi elismerés között Széchenyi díjjal, a Magyar Köztársaság Középkeresztjével, és az Ernst&Young Év Üzletembere Díjával tüntették ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Microsoft ismét a legjobb fiatal csapatot keresi

pén nov 21 , 2014
A Microsoft Magyarország újra keresi az ország legjobb fiataljaiból álló startupját. A csapatok december tizennegyedikéig jelentkezhetnek a világ egyik legnagyobb technológiai versenyének hazai képzésére, az Imagine Cup Academy-re, amelyen segítséget kapnak ötletük megvalósítására, továbbfejlesztésére és piacra vitelére. A képzési program az Imagine Cup magyarországi döntőjével zárul, amelynek győztese képviselheti Magyarországot […]

És még ez is...