Először kapott ember génmódosított sertésszívet

1

Bartley Griffith sebész és David Bennett a betegA világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték – írta a BBC.

Az 57 éves David Bennett jól érzi magát három nappal a hétórás, úttörő beavatkozás után – közölték orvosai. A műtétre utolsó reményként tekintettek, mellyel megmenthetik a beteg életét, noha hosszú távú túlélési esélyeiről egyelőre keveset tudni. “Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem” – mondta Bennett a műtét előtt. A Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata rendkívüli engedélyt kapott a hatóságoktól az eljárásra azzal az indokkal, hogy ellenkező esetben Bennett meghalt volna. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphat, mivel egészségi állapota nagyon rossz. A transzplantációt végző orvoscsapat munkáját hosszú évek kutatásai előzték meg, az eredmények emberek életét menthetik meg az egész világon.

“Egy lépéssel közelebb kerül a világ a szervhiány okozta válság megoldásához” – idézte a Marylandi Egyetem orvosi karának közleménye Bartley Griffith sebészt. Az Egyesült Államokban naponta 17 ember hal meg szervhiány miatt, a jelentések szerint több mint százezres a várólista. Állati szervek transzplantációjának lehetőségét régóta mérlegelik, a sertésszívbillentyűk beültetése már elterjedt. Októberben New York-i sebészek bejelentették, hogy sikeresen ültettek be sertésvesét emberbe, azonban a páciensnél ekkor már beállt az agyhalál, felépülésére nem volt remény. Bennett azonban azt reméli, folytathatja az életét. A műtét előtt hat héten át ágyhoz kötötten, gépek segítségével élt, miután halálos szívbetegséget mutattak ki nála. Hétfőn már önállóan lélegzett, bár folyamatos, alapos megfigyelés alatt áll. Az átültetéshez használt sertés számos génjét módosították, ezek kilökődést okozhattak volna, azt azonban nem tudni pontosan, mi fog történni.

One thought on “Először kapott ember génmódosított sertésszívet

  1. Egy sertés élettartama 15-20 év, vélhetőleg egy sertésszív is eddig van kalibrálva. Gondolom Bennett úr meg is lenne elégedve ennyi plusszal. A homlokán lévő heg kivét, vagy betét miatt keletkezhetett? Avagy ott is csere volt? Tippelhetek? Delfinagy?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mekkora az NHP Zöld Hitel kamata?

sze jan 12 , 2022
Talán már neked is ismerős lehet az NHP Zöld Hitel. Sokan ismerik, de azt kevesen tudják, hogy mekkora kamattal kell számoljanak ennél a konstrukciónál. Pedig ez az egyik legfontosabb információ egy kölcsönfelvételnél.  A Magyar Nemzeti Bank zöld eszköztár-stratégiáján belül 2021. októberében lett meghirdetve az NHP Zöld Otthon Program, mely a […]
banknavigator.hu