Eddig négyszáz cég érdeklődött az amerikai chipgyártási támogatási program iránt

chipAz év eleje óta már 400 vállalkozás érdeklődött a világ minden részéből az amerikai chipgyártási beruházási támogatás iránt – közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium.

A tárca illetékese sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervezett beruházások az Egyesült Államok 37 államában valósulnának meg. Az ajánlatok a nagyobb gyártóüzemektől az anyagbeszállításon át a gyártási folyamat egyéb elemeiig a félvezetőgyártás teljes folyamatát lefedik. A tájékoztatón elhangzott, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma 50 milliárd dollár felett rendelkezik a félvezetőgyártás belföldi ösztönzéséről szóló tavaly elfogadott úgynevezett CHIPS-törvény alapján.

A héten a kereskedelmi minisztérium újabb intézkedési terveket jelentett be, aminek részeként szeptember 1-től 300 millió dollárnál nagyobb értékű beruházási tervekkel lehet pályázni Egyesült Államokban megvalósuló félvezető- és hozzá kapcsolódó gyártási kapacitás-bővítésre, az ősz második felétől pedig 300 millió dollárnál kisebb költségvetésű projekteket is várnak. A kormányzat erről szóló közleménye szerint elsődleges cél a félvezető ellátási láncok ellenálló képességének erősítése, a fennakadások kockázatának mérséklése, valamint amerikai gyártóbázisok létesítése a gyártási folyamat egészét tekintve.

Zoltan Acs közgazdász, a Washington melletti George Mason University tanára a kritikus fontosságú ipari termékeket érintő világgazdasági folyamatokkal kapcsolatban elmondta: „bizonyos, hogy a most elkezdődő viták az ellátási láncokról, chip-technológiáról, elektromos járművekről, akkumulátor-technológiáról meghatározzák majd, hogy kik lesznek a győztesek és a vesztesek a jövőben, és kinek jut nagyobb szelet a globális tortából”.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egészségügy: sokan ragaszkodunk a személyes konzultációhoz

vas jún 25 , 2023
ShareTweetPinShareBár egyre többen várják el a digitális megoldások nagyobb arányú megjelenését az egészségügyben, ám a megkérdezettek többsége emellett nélkülözhetetlennek tartja a személyes konzultációt is. Az EY tanácsadó cég nemzetközi felmérése szerint egyszerűbbnek és gyorsabbnak tartja az interneten keresztüli egyeztetést a válaszadók 67 százaléka a receptek megújítása, 61 százaléka a laboreredményeik […]
László Roland EY

És még ez is...