Csepelen megkísérlik a lehetetlent

Család, internetCsaládmentő gyermekvédelmi programot indít a csepeli önkormányzat az online biztonságért, a digitális technológia veszélyeinek csökkentése érdekében.

Borbély Lénárd, a kerület polgármestere indoklása szerint egy csepeli négygyermekes családapa kereste fel azzal, hogy „az egyre jobban terjedő digitális fejlődés és az okoseszközök negatív hatásai a családokon csapódnak le”. Erre a problémára jelenleg sem Csepelen, sem máshol az országban nincs globális válasz – jelentette ki a politikus. Hozzátette: ez olyan társadalmi kérdéssé vált, amivel elengedhetetlenül foglalkozni kell. Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy összefogva Pöltl Ákossal, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vezető oktatójával, családbiztonsági szakértővel és Székely Leventével, az Ifjúságkutató Intézet igazgatójával, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola szociológiai műhelyének vezetőjével egy mintaprojektet indítanak.

Ennek a projektnek az a célja, hogy megoldást, illetve javaslatot nyújtsanak a veszélyek miatt a családoknak, ahol a digitális védelemre szükség van. Szülőként – tette hozzá – nehezen tudjuk kontrollálni, hogy milyen tartalmak jutnak el a gyermekhez. A felkért szakértők által tartott előadások során az óvodapedagógusokat is megkérdezik, mivel, mint mondta, már egészen babakortól elérhetőek ezek az okoseszközök a gyerekek számára. A csepeli mintaprojekt célja – foglalta össze – az, hogy a családvédelem szempontjából, a gyermekek érdekében megoldást kínáljanak, ami – reményeik szerint – egy országos programmá is nőhet.

Az elkövetkező hónapok feladata lesz megtalálni azokat a módokat, ahogyan rá tudják venni a családokat arra, hogy szabályozott formában, de védjék a gyermekeket. Ehhez azonban a felnőtteknek is változtatni kell. Ennek érdekében előadásokat, workshopokat tartanak, az intézményrendszet is bevonják, így kívánják a „csepeli mintát” megvalósítani — közölte a polgármester.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ez a projekt is sikeresen zárult

hét nov 27 , 2023
ShareTweetPinShareSikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje, amely több mint hárommilliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból valósult meg. Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje, a fejlesztés eredményeként az ország csaknem teljes területén megvalósult a szupergyors internet kiépítése, így ma már a háztartások közel 97 százaléka hozzáférhet a legmodernebb hálózati kapcsolathoz. […]
Spaller Endre, KIFÜ

És még ez is...