Bankman-Friedet a hírhedt brooklyni börtönbe zárták

Sam Bankman-FriedSam Bankman-Fried a rabok rémálma, a hírhedt brooklyni börtönben készülhet a csalás elleni perére.

Lewis Kaplan, az Egyesült Államok manhattani kerületi bírója pénteken úgy döntött, hogy Bankman-Friedet, a csődbe ment FTX kriptovaluta tőzsde alapítóját börtönbe kell zárni, mert tanúkat manipulált, miközben 250 millió dolláros óvadék ellenében a szülei otthonában, a kaliforniai Palo Altóban tartózkodott. Bankman-Fried ártatlannak vallotta magát az FTX összeomlása miatti csalás vádjában, most az október 2-i tárgyalása előtt a brooklyni Metropolitan Detention Centerben (MDC) lesz fogva tartva, minden értelemben messze a bahamai luxusüdülőtől, ahol 2022. decemberi letartóztatásáig és kiadatásáig élt.

Az elmúlt években az MDC számos okból lett hírhedt börtön. Folyamatos a munkaerőhiány, gyakoriak az áramkimaradások és a fogvatartottak ételének minősége kritikán aluli. Az év elején az egyik őr bűnösnek vallotta magát a kábítószer-csempészet miatti kenőpénz elfogadásában. 2019 telén elektromos tűz miatt napokra megszakadt a börtön világítása és fűtése, mivel a hőmérséklet nulla Fahrenheit (mínusz 18 Celsius-fok) közelébe esett.

A körülmények Hannibal Lecter bebörtönzéséhez hasonlítanak

A szexkereskedő Ghislaine Maxwell ügyvédei szerint a börtön celláiban szivárog a szennyvíz. A körülményeket Hannibal Lecter bebörtönzéséhez hasonlították a „A bárányok hallgatnak” című 1991-es filmben, „a ketrec és a műanyag arcvédő hiányának ellenére”. Szóvá tették a túlzott felügyeletet, a túlzott őrzőket, a rossz étrendet és az alvásmegvonást is. Egyszóval embertelenek a körülmények. Az MDC-t működtető amerikai börtönhivatal korábban azt közölte, hogy elkötelezett a fogvatartottak és a személyzet biztonsága mellett, és hogy a fogvatartottakkal való emberséges bánásmód kiemelt fontosságú. Az 1994-ben alapított MDC jelenleg 1608 fogvatartottnak ad otthont. Jelenleg a New York-i börtönben a fogvatartottakat várják a szövetségi tárgyalásokra, miután a manhattani büntetés-végrehajtási központ 2021-ben fejlesztések miatt bezárt.

Bankman-Fried ügyvédei felszólították Kaplan bírót, hogy ne zárja börtönbe a 31 éves egykori milliárdost, részben azért, mert az MDC-nél kialakult „személyzeti válság” miatt túl kevés őr van ahhoz, hogy elkísérjék Bankman-Friedet a számítógépterembe, hogy készülhessen a védekezésére. Kaplan a meghallgatás során azt mondta, hogy bár az MDC „senkinek sem szerepel az ötcsillagos létesítmények listáján”, nem érzi helyesnek, hogy Bankman-Fried-et egy gyengébb biztonságú börtönben helyezze el Putnam megyében, körülbelül 80 kilométerre New York-tól. Bankman-Fried nem először kerül rács mögé. A Bahamákon csaknem egy hétig a Fox Hill börtönben tartották fogva, ahol az amerikai külügyminisztérium 2021-es jelentése szerint wc-nélküli celláját számos rágcsálóval kellett megosztania — írja a Reuters.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az IBM bezárja a váci gyárát

ked aug 15 , 2023
ShareTweetPinShareAz IBM bezárja a váci, tárolószervereket gyártó üzemét – értesült a Telex.hu. Információik szerint az IBM egyik magyarországi leányvállalata, az IBM Data Storage Systems (DSS) Kft. jogutód nélkül megszűnik. Az alkalmazottak nagyjából augusztus végéig tudják meg, hogy ki meddig marad, és milyen csomaggal távozhat. A tárolószerverek gyártást Mexikóba, az ország […]
IBM Data Storage

És még ez is...