Az sem kizárt, hogy beléd költözzön a net

Jevgenyij KaszperszkijA Kaspersky szakértői a svéd BioNyfiken bio-hacking közösséggel együttműködve vizsgálják, hogy milyen következményekkel is járhat, ha az internet egyre inkább a részünkké válik. Konkrétan, ha beültetnek a testünkbe valamilyen eszközt: pacemakert, inzulinpumpát, hallókészüléket, vagy agyat stimuláló rendszert. Egyre többen vannak ugyanis, akik nem egészségügyi, hanem kényelmi okból helyeztetnek el technológiai implantátumokat a testükben. Az okos implantátumok révén egyetlen kézmozdulattal zárakat nyithatnak ki, vásárlásokat végezhetnek és hozzáférhetnek számítógépes rendszerekhez. Jogosan merül fel a kérdés, aggódnunk kell-e amiatt, hogy egyre több személyes, ellopható adatot tárolunk a testünkben? A BioNyfiken célja, hogy elterjessze a beültetett chipek használatát. Véleményük szerint egy bőr alatt elhelyezett okos implantátum hordása nem sokban különbözik egy fülbevaló vagy egy tetoválás viselésétől, és egyre többen fognak felszerelkezni az információkat tartalmazó, NFC kompatibilis implantátumokkal.

Csak ne legyen majd kötelező!*

“Ami engem illet, én inkább nem szereltetem fel magamat chippel. Ugyanakkor megértem, hogy a technológiai fejlődést nem lehet megakadályozni, és mindig lesznek olyan innovátorok, akik készek elfogadni a kockázatokat, és tesztelik a technológiai határokat saját testükkel kísérletezve. Nagyon remélem, hogy nyitott szemmel és a biztonsági szempontok maximális figyelembe vételével teszik ezt, nem pedig csak utólag gondolnak a biztonságra, ahogy gyakorta történik. Ezért nagy örömömre szolgál, hogy a BioNyfiken minket választott a testünk internethez csatlakoztatásával kapcsolatos biztonsági szempontok megvizsgálására. Előfordulhat, hogy a kutatóink nem találnak aggodalomra okot adó sebezhetőségeket, ha azonban az emberek NFC lapkákat fognak hordani a testükben, én biztos akarok lenni abban, hogy a szakértők alaposan megvizsgálták ennek összes lehetséges következményét” — nyilatkozta Jevgenyij Kaszperszkij, a Kaspersky Lab elnöke és vezérigazgatója.

*A -szerk- megjegyzése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tegnaptól 800 ezer magyarnak egy kicsit jobb

ked márc 10 , 2015
A UPC Magyarország korlátlan adatforgalmat tartalmazó új mobil díjcsomagokat mutatott be. Severina Pascu, a UPC Magyarország vezérigazgatója elmondta, a most bejelentett négy mobil tarifacsomag mindegyike korlátlan adatforgalmat tartalmaz a hang- és sms-szolgáltatás mellett. A csomagok ára 3 és 12 ezer forint között változik azok számára, akiknek valamilyen vezetékes UPC előfizetésük […]

És még ez is...