Gyermekek online szexuális bántalmazása: az ET az emberi jogok miatt aggódik

Marija Pejcinovic BuricA gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítését szolgáló technológiának tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és a jogállamiságot – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, a 47 tagú, strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) főtitkára.

Buric a közleményében kiemelte, az ET vonatkozó, frissen közzétett jelentése szerint a koronavírus-járvány idején jelentősen megnőtt a gyermekbántalmazást ábrázoló képek és videók internetes megosztása és cseréje. Kijelentette, a jelenségnek „tartósan káros” hatása van az érintett gyermekekre, mind a bántalmazás elkövetése, mind a képek online terjesztése idején. Hangsúlyozta: alapvető fontosságú a kiskorú áldozatok védelme, a szörnyű bűncselekmények kivizsgálása, és az őket ábrázoló internetes anyagok terjesztésének leállítása. Ennek azonban úgy kell történnie, hogy az teljes mértékben megfeleljen az emberi jogi elvárásoknak, és mindenekelőtt tiszteletben tartsák a gyermekek magánélethez való jogát. Az Európa Tanács kész segíteni a döntéshozókat az automatizált technológiákkal kapcsolatos átfogó és kiegyensúlyozott megközelítés kialakításában a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos anyagok hatékony felderítésére – közölte. Elmondta, a közzétett jelentés ajánlásokat tartalmaz. Olyan, a közérdeken alapuló keretrendszer létrehozására szólít fel, amely lehetővé teszi az internetes szolgáltatók számára, hogy rendszereik automatikusan észleljék, jelentsék és eltávolítsák az ilyen tartalmat. Egyidejűleg pedig biztosítsák a magánélet védelmét – tette hozzá az ET főtitkára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ennyit a kormányzati informatikáról

csü júl 1 , 2021
Július 1-jétől, azaz mától Magyarországnak kötelező bevezetnie az uniós Covid-igazolványt, más néven a zöldigazolványt. Az egyik mód, hogy beszerezzük az igazolványt az, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről letöltjük azt. A magyar -és persze az EU-s- állampolgárok csiliárdokat költöttek már a magyar államigazgatás informatikai fejlesztésére, ehhez képest képtelenség még csak […]
e-egeszsegugy.gov.hu

És még ez is...