Az MNB megbírságolta a NER Bankot NBH Bank csoportot

MBH BankA Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálata nyomán 87 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra, egyebek közt vállalatirányítási és, it-biztonsági hiányosságok miatt.

Az MNB – helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott az MBH Csoportnál, azaz az MBH Bank Nyrt.-nél, az irányítása alatt álló MBH Jelzálogbank Nyrt.-nél, az MBH Befektetési Bank Zrt.-nél, a Budapest Lízing Zrt.-nél, a Takarék Farktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél, az Euroleasing Ingatlan Zrt.-nél, az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél, az MBH Bankba időközben beolvadt Takarékbank Zrt.-nél és a Takarék Ingatlan Zrt.-nél, valamint az Integrált Hitelintézetek Központi Szervezeténél.

Az MNB egyebek közt megállapította, hogy az MBH Bank fraud menedzsment szabályzata hiányos, nincs összhangban a csaláskezelési gyakorlattal. Nem egységes a csalásgyanús ügyletek azonosításának banki módszertana, és nem teljes körű a csalásgyanús esemény jelentési gyakorlata. A Központi Hitelinformációs Rendszerbe nem megfelelő adattartalommal küldött és így hibalistára került ügyletek kijavításával a bank jelentős elmaradásban van.

Gondok az informatikai biztonsággal

Az MBH Banknak növelnie kell információbiztonsági üzemeltetési szervezetének létszámát, az informatikai biztonsági kockázatelemzését a csoport működéséhez kell igazítania. A hitelintézetnek emellett számos ponton javítania kell felügyeleti adatszolgáltatásának minőségén és egyebek mellett fejlesztenie kell a jelentésszolgálat informatikai támogatottságán.

A csoportszintű vizsgálat keretében feltárt jogsértések miatt az MNB az MBH Bankra kiszabott 87 millió forintos bírság mellett, az MBH Befektetési Bankra 13 millió, az MBH Jelzálogbankra 2,8 millió, az Euroleasingre 6 millió, az Euroleasing Ingatlanra 1 millió, a Budapest Lízingre 1,2 millió míg a Takarék Faktorra 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. Kötelezte emellett az intézményeket, hogy a határozatokban megadott határnapokig számoljanak be a problémák megszüntetésére tett intézkedéseikről.

A bírság összegének meghatározásakor az MBH Banknál súlyosító körülménynek számított több jogszabálysértés magas kockázati súlya, illetve az a körülmény, hogy egyes, korábbi felügyeleti határozatokban már feltárt hiányosságokat a hitelintézet nem küszöbölt ki maradéktalanul. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor egyes szabályszegések egyedi vagy alacsony számú előfordulása, továbbá az MBH Bank együttműködő magatartása, és a problémák megoldására már végrehajtott, illetve tervezett intézkedései. A hiányosságoknak nem volt jelentős hatásuk a banküzemi működésre, az ügyfélkörre, illetve a pénzpiacra.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

MI: A társadalmi, etikai, biztonsági kockázataitól tartanak leginkább a döntéshozók

csü aug 24 , 2023
ShareTweetPinShareA mesterséges intelligencia (MI) társadalmi, etikai és a biztonsági kockázataitól tartanak leginkább a döntéshozók. Az EY nemzetközi tanácsadó cég nemzetközi kutatása szerint a válaszadók 65 százaléka úgy vélte, a mesterséges intelligencia legalább annyi munkahelyet fog teremteni, mint ahányat kivált majd. A felmérés rámutatott arra is, hogy az üzleti világnak komolyan […]
Zala Mihály, az EY it- és technológiai tanácsadással foglalkozó területének vezetője

És még ez is...