Az Európai Unió is védené a gyermekeket

gyermekvédelemAz Európai Bizottság javaslatcsomagot terjesztett elő a gyermekbarát internetelérés előmozdítására, hogy biztosítsa az életkornak megfelelő digitális szolgáltatásokat, valamint a gyermekek jogainak tiszteletben tartását az online térben is, emellett új szabályokat javasolt a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelem fokozására.

Az Európai Bizottság javaslatcsomagjának egyik elemét az a rendelet jelenti, amely a gyermekek interneten keresztüli szexuális bántalmazása elleni küzdelmet, valamint a megelőzést szolgálja. Az uniós testület azt javasolta, hogy a tárhely-, az üzenetküldő, az e-mail-, és a chat-szolgáltatók automatizált technológia alkalmazásával ellenőrizzék felületeiken a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagok terjesztését. A tagállamoknak emellett a szerzett adatok felülvizsgálatáért felelős nemzeti hatóságokat kell kijelölniük. Az illetékes hatóságok bírósági engedélyt kérhetnek a kockázatot jelentő tartalmak kivizsgálására. Az ilyen vizsgálatnak időben korlátozottnak kell lennie, és adott szolgáltatást, valamint adott típusú tartalmat kell céloznia.

A rendszert csakis a gyermekek szexuális bántalmazásának felderítésére szabad használni, és meg kell felelnie a magánélet védelmét célzó szabályoknak. Azoknak a szolgáltatóknak, amelyek gyermekek online szexuális bántalmazását észlelték, jelenteniük kell azt a gyermekpornográfia elleni küzdelemre szakosított uniós szervnek, mely ellenőrzi a szolgáltatók jelentéseit, mielőtt – indokolt esetben – megosztanák azokat a bűnüldöző hatóságokkal és az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetével (Europol). A szolgáltatóknak el kell távolítaniuk a jogsértő anyagot a felületeikről, valamint biztosítaniuk kell, hogy a gyermekek ne tölthessenek le olyan alkalmazásokat, melyek bármifajta kihasználásukat tehetik lehetővé.

Ugyancsak a javaslatcsomag részét képezi a gyermekbarát internetre vonatkozó új európai stratégia is. A stratégia az életkornak megfelelő digitális szolgáltatások javítása mellett arra irányul, hogy az online térben a gyermekek védelemben részesüljenek, jogaikat tiszteletben tartsák, és rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel és eszközökkel, melyek révén érvényt szerezhetnek érdekeiknek és jogaiknak. Célja, hogy a gyermekek olyan online tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, amelyek informatívak, megfelelnek az életkoruknak, és az érdekeiket szolgálják – közölte az Európai Bizottság.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kis lépés a Holdnak, de nagy a lúdfűnek

szo máj 14 , 2022
Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán. A kísérletben arra kerestek választ, hogy a Holdról származó durva por alkalmas-e növénytermesztésre, és a későbbi Hold-expedíciók űrhajósai tudnak-e majd élelmet termeszteni maguknak. A tudósok maguk is meglepődtek, hogy a kísérlet sikerült: […]
lúdfű Hold

Friss, ropogós