A titkosszolgálatoknak teljes hozzáférésük van az okostelefonokhoz

1

okostelefon-smurfEdward Snowden szerint a brit és az amerikai titkosszolgálatok olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével gyakorlatilag teljes ellenőrzésük alá tudják vonni bármely megfigyelt célszemély okostelefonját. A BBC televízió Panorama című közéleti-politikai magazinműsorának adott, Moszkvában felvett, a BBC által hétfőn késő este sugárzott interjúban Snowden elmondta: az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ olyan technológiával tudja ellenőrizni az okostelefonokat, hogy azok tulajdonosai a megfigyelésből semmit sem észlelnek.

A GCHQ a “Smurf” – Magyarországon Hupikék törpikék néven ismert – törpefigurákról nevezte el az okostelefonok feltörésére használt különböző alkalmazásokat. A Dreamy Smurf nevű eszköz telepítésével például a szolgálat távvezérléssel be és ki tudja kapcsolni a megfigyelt személy telefonját. A Nosey Smurf egy olyan alkalmazás, amellyel a GCHQ szakértői a telefon mikrofonját külön is be tudják kapcsolni, akkor is, ha a telefon ki van kapcsolva, és mindent hallanak, ami a megfigyelés alá vont célszemély környezetében történik. A Tracker Smurf pedig olyan geolokációs eszköz, amellyel pontosabban meg lehet határozni a telefon tulajdonosának pillanatnyi hollétét, mint az átjátszó állomások hagyományos háromszögelési módszerével – mondta Snowden a BBC-műsorban.

A brit lehallgató szolgálat a megfigyelni kívánt telefonokra ezeket az eszközöket egy olyan SMS-üzenettel juttatja el, amelynek érkezését a tulajdonos észre sem veszi, mivel az üzenet nem jelenik meg a kijelzőn — állítja Snowden.

One thought on “A titkosszolgálatoknak teljes hozzáférésük van az okostelefonokhoz

  1. Csak megjegyzem,hogy minden OP rendszerben vannak titkos kiskapuk az NSA/CSS/CIA/MOSZAD stb. ügynökségekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Fél napig nem működött az egészségbiztosítási kártyarendszer

csü okt 8 , 2015
Meghibásodott az egészségügyi intézmények, háziorvosi rendelők és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közötti számítógépes adatátvitel – az úgynevezett SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat – Egységes Integrált Informatikai Rendszer) – elektronikus egészségügyi kártyakezelő modulja pénteken a kora reggeli órákban. Szerencsére a munka nem állt le, a betegeket továbbra is ellátták Romániában — […]