Az erdélyi római katolikus egyház mutat példát a magyarországinak

digitális perselyDigitális perselyeknél is lehet pénzadományt hagyni az egyház számára több erdélyi római katolikus templomban.

Elsőként a gyulafehérvári székesegyházban vezették be, hogy bankkártyával adományt hagyhatnak a hívek, templomot látogatók, utána a kolozsvári, főtéri Szent Mihály-templomban, illetve a piarista és ferences templomban vezették be a digitális perselyeket — közölte Veres Stelian, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye gazdasági igazgatója.

Mára már a csíksomlyói kegytemplomban, a brassói ferences templomban és a Székelyudvarhely melletti Máréfalva római katolikus templomában is megteremtették az új adományozási lehetőséget. A csíksomlyói kegyhelyen a pünkösdi búcsú előtt szerelték fel a különleges perselyt, de a Hargita Népe megyei lap korábban azt írta, hogy egyelőre kevesen használják.

Veres szerint mivel még újdonságnak számít, elsősorban a fiatalok választják a bankkártyával való adományozást. „Mindenképp pozitív módon fogadták a hívek. Gyulafehérváron sokszor még az idegen zarándokok is rácsodálkoznak, hogy milyen jó dolog” – közölte, hozzátéve, hogy a visszajelzések szerint külföldön nincs ilyen lehetőség. A gazdasági igazgató hangsúlyozta, hogy az érsekség nem kötelezi a plébániákat ilyen persely felszerelésére, csupán ajánlja a lehetőséget Ha élni kívánnak vele, az érsekség köti meg a szerződést az OTP Bankkal, szerelteti fel a bankkártyás fizetést lehetővé tevő készüléket.

A POS-terminál többnyire a templomok bejáratánál van felszerelve, ezen a hívek ki is választhatják, hogy mekkora összeget – 5, 10 vagy 50 lejt (380-760-3800 forint) – kívánnak adományozni, majd odaérintik a bankkártyát a készülékhez. A Romkat.ro egyházi portálon közzétett indoklás szerint az érsekség a digitális perselyek felszerelésével kíván igazodni ahhoz, hogy egyre kevesebb embernél van készpénz. Az ismertetőben hangsúlyozzák, hogy az egyház szerint a technika „nem ördögtől való”, ám Jézus Krisztus követésében csupán eszköz, és nem cél.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Járóbeteg: Új rendszer csökkentheti a várakozási időket

sze aug 30 , 2023
A folyamatok gördülékenyebbé tételével jelentősen csökkenhetnek a várakozási idők a járóbeteg-ellátásban. Az országos elektronikus járóbeteg-időpontfoglalási rendszer bevezetéséről tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elmúlt években a kormány komoly erőfeszítéseket tett a járóbeteg-ellátás színvonalának emelése érdekében. (Kormány, erőfeszítés, egészségügy. Ez a három szó így együtt oximoron. A -szerk- megj.) A kormányzat erőfeszítései […]
járóbeteg-időpontfoglalási rendszer

És még ez is...