Artisjus: kiemelt pozícióba kerülnek a magyar dalszerzők világszinten

Szinger András, ArtisjusAz Artisjus Egyesület Európa legnagyobb zenei közös jogkezelőjével, a Sacemmel együttműködve gyorsabban és hatékonyabban kezeli a jövőben az online jogdíjakat, így világszinten is kiemelt pozícióba kerülnek a magyar dalszerzők – állítja az egyesület.

A közlemény szerint az Artisjus a francia Sacemet megbízta azzal, hogy 2023 januárjától képviselje a magyar zenei repertoárt a nagy online streaming szolgáltatóknál. A most létrejött megállapodás révén az Artisjus által képviselt magyar dalszerzők az elérhető legmagasabb összegű jogdíjat kapják majd online elhangzásaik után, ráadásul a korábbinál jóval gyorsabban, negyedéves elszámolásban juthatnak hozzá ehhez a bevételhez. Az Artisjus emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok (ASCAP), Dél-Korea (KOMCA) és Kanada (SOCAN) közös jogkezelő szervezetei, olyan globális zeneműkiadók, mint például a Universal Music Publishing vagy a Warner Chappell, valamint a független kiadókat összefogó IMPEL is a Sacemet bízta meg ezzel a feladattal.

A megállapodás eredményeként az Artisjus által képviselt magyar zeneszerzők és szövegírók így ugyanolyan előnyös helyzetbe kerülnek, mint a világ legsikeresebb dalszerzői

Szinger András, az Artisjus főigazgatója közölte, hogy a magyar szervezet eddig minden jogkezelési feladatot önállóan végzett, azonban a nemzetközi streaming-szolgáltatók növekvő száma, globális erejük és az általuk szolgáltatott adatok mennyisége miatt hatékonyabb és fenntarthatóbb, ha ennek a feladatnak a jelentős részét a világ egyik legjobb partnerére bízzák. A főigazgató hozzátette, hogy továbbra is az Artisjus felelőssége marad a magyar zenei repertoár nyilvántartásba vétele, dokumentálása és azonosítása.

A magyar jogkezelő szervezet közleményében hangsúlyozza, hogy a 2023 előtti elhangzásokat továbbra is az Artisjus dolgozza fel folyamatosan, míg a későbbi kiadású magyar művek adatainak pontos és részletes nyilvántartását szintén az Artisjus munkatársai biztosítják. Az Artisjushoz tartozó magyar szerzők számára a gyakorlatban mindez nem jelent változást, jogkezelőjük hivatalosan továbbra is az Artisjus marad, új dalaikat is az eddig megszokott módon az Artisjusnál regisztrálják majd, és online jogdíjaik tekintetében is minden információt egy helyen, az Artisjus online portálján találnak meg.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megújította a versenyhivatal az influenszer marketingről szóló tájékoztatóját

pén nov 11 , 2022
Megújította a versenyhivatal az influenszer marketingről szóló tájékoztatóját, amelyben konkrét példákkal és gyakorlati tanácsokkal segíti az influenszerek és a reklámügynökségek jogkövető magatartását – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A közlemény szerint a GVH a piaci szereplőkkel nyilvánosan egyeztetve felülvizsgálta a 2017 végén publikált influenszer marketinggel kapcsolatos gyakorlati útmutatót, amely így […]
Gazdasági Versenyhivatal

És még ez is...