Artikulációs zavarban szenvedőkön segítenének az SZTE-n

dysarthriaBetegség vagy akár baleset következtében kialakuló artikulációs zavarban, dysarthriában szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

A dysarthria olyan beszédprobléma, amely mások számára alig érthetővé, sokszor érthetetlenné az érintettek beszédét. Ivaskó Lívia, az SZTE docense, a projekt vezetője úgy fogalmazott, a dysarthriában szenvedők pontosan tudják, hogy mit szeretnének mondani, de nem képesek úgy megformálni a szavaikat, hogy az a hallgatóság számára jól érthető legyen. Emiatt a veszteség miatt nehéz számukra a társas interakció a mindennapok során, de ez okból akár a munkahelyüket is elveszíthetik. A szegedi kutatók nekik szeretnének segíteni egy olyan alkalmazással, amely a páciensek beszédmintáit alakítaná át érthető beszéddé. A gépi tanuláson alapuló megoldáshoz nagyon sok hangmintára van szükség. Minél több a minta, annál pontosabb átalakítást tud majd végrehajtani az alkalmazás.

Az érintettek körében végzett felmérésekből kiderült, hogy a legtöbben örülnének annak, ha a saját hangjuk lenne az, amin megszólalhatnak vagy kifejezhetik gondolataikat. Ivaskó szerint a projekt segíthet az ezzel a problémával küzdőknek, hogy sikeresebbek legyenek a társadalmi kapcsolataikban, a magánéletben és a munkájukban. Ha a kommunikációs helyzetekben jobban boldogulnak, akkor az életminőségük is javulni fog, és többen lesznek képesek az önállóbb életvitelre. A projekt interdiszciplináris szemléletben valósul meg, nyelvészek mellett informatikusok, orvosok, logopédusok is részt vesznek a közös kutatásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Milyen termékeket használj a tág pórusok kezelésére?

pén febr 4 , 2022
A pattanások után a 2. helyen a tág pórusok állnak a világ legbosszantóbb bőrjelenség listáján. Önmagukban persze semmi gond nem lenne. A probléma abból fakad, hogy a kombinált bőr több faggyút termel a kelleténél és ez vezet a tág pórusok problémájához. A tág pórusok mellé tehát “ajándékba” kapod a fekete […]
helloskin.hu

Friss, ropogós