Megszakad a szív: kevesen jelentkeznek az álláshirdetésekre

sirAz elmúlt években folyamatosan csökken az új állásokra jelentkező pályázók száma. Miközben bővül a meghirdetett állások mennyisége, addig a Job Kft. felmérése szerint öt év alatt átlagosan ötödére esett vissza a többnyire felsőfokú végzettséget igénylő pozíciókra érkező jelentkezések száma. Míg 2009-ben még átlagosan kétszáznál is több jelentkezés érkezett egy-egy állásra, addig tavalyra ez a szám negyvenre csökkent. Mindez azt jelenti, hogy a cégek kevesebb jelentkező közül választják ki új munkatársaikat, ez pedig hosszútávon gyengíti a versenyt és a fejlődést.Az okok mögött a gazdaság stagnálása, a vállalatok gyengélkedő vonzereje, az alternatív munkaerő keresési módszerek terjedése, valamint a külföldre történő elvándorlás és a munkaerőpiac kiszáradása is meghúzódik. Hosszútávon a jelentkezők alacsony száma miatti betöltetlen állások a cégek fejlődését hátráltathatják.

“Egy 2008-ban meghirdetett ügyvezetői asszisztensi állásra 321-en adták be pályázatukat, tavaly egy ugyanilyen pozícióra 32-en jelentkeztek. Egy Java-fejlesztői pozícióra hat éve 39 jelentkezés futott be, tavaly pedig már csak négy, és hasonló visszaesés jellemző az ügyfélszolgálati, call centeres területen is, ahol például 255-ről 61-re esett vissza az egy adott állásra jelentkezők száma. Ugyanez a csökkenés, eltérő mértékben, a mérnöki, it, kereskedelmi, értékesítési és pénzügyi területek mindegyikére igaz. Bár a jelentkezők átlagos száma nemzetközi összehasonlításban nem kirívóan alacsony, a trend azonban elgondolkodtató, és az itt működő, jelentős számban új munkaerőre támaszkodó gyártó- és szolgáltatócégnek figyelmeztető lehet. Egyes területeken egyszerűen nincs kikből választania a cégnek, ha tartani akarja magát a kiírásban megfogalmazott elvárásokhoz” – mondta Dobár Attila, a kft. ügyvezető igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Meg fogsz döbbenni: a világ informatikája számokban XXII.

csü márc 19 , 2015
A Bell Research 2014 áprilisi kutatásaiii megállapította, hogy a teljes üzleti pc-állomány az intézmények eszközeivel együtt mára meghaladta a kétmillió darabot. Érdemes megjegyezni, hogy a mikrovállalkozások esetében a géppark 61 százalékát a mai napig asztali gépek alkotják. A Kaspersky Lab szerint a károsultak 41 százaléka nem kapta vissza az online […]