Annyi a papír fuvarokmányoknak

A fuvarokmányokat a gépkocsivezetők a jövőben egy okoseszközön követhetik nyomon „vaskos dossziék és papírhalmok helyett” az e-CMR rendszer kifejlesztésének köszönhetően – mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Az elektronikus rendszer kifejlesztését szolgáló projekttársaság létrehozásáról szóló megállapodás aláírásakor az államtitkár kiemelte: a minisztérium a következő időszakban kidolgozza az elektronikus belföldi és nemzetközi fuvarlevél (CMR) bevezetését megalapozó jogszabályi hátteret. Az ITM azon (IS) dolgozik, hogy a gazdaság működtetésében minél nagyobb hangsúlyt nyerjen a digitalizáció – mondta Mosóczi. Hozzátette: a járvány idején bebizonyosodott, hogy a GDP hat százalékát előteremtő szállítás és raktározás területén is a személyesen intézett ügyek jó része áthelyezhető a virtuális valóságba.

Az együttműködési megállapodást az e-CMR Hungary Kft. nevű projekttársaság létrehozásáról a fuvarozási szakma részéről a Magyar Szállítmányozók Szövetsége Egyesület (MSZSZ), a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) kötötte meg az i-Cell Mobilsoft Zrt.-vel. Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára szerint az e-CMR összekapcsolható akár a már működő, a Nemzeti Adó és Vámhivatal által üzemeltetett ekáer-rendszerrel (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer), mivel a rögzítendő adatok nagy része azonos. (Kérdés, hogy miért nem ezt a rendszert bővítik az e-CMR funkcióival? A -szerk- megj.) Garai Géza, az i-Cell üzletfejlesztési igazgatója azt ígérte, hogy a fejlesztésnél figyelembe veszik a hazai gazdasági szereplők érdekeit.

CMR – Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route“ rövidítése, magyarul: Egyezmény a Nemzetközi Közúti Árufuvarozási Szerződésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ingyenes informatikai képzések várják az álláskeresőket

pén júl 16 , 2021
Álláskeresők és karrierváltás előtt állók számára kínál ingyenes, alapszintű programozó kurzust a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda Alapítvány (HTTP). A virtuális nyári tábor résztvevői teljesen kezdőként is első saját weboldaluk önálló létrehozásáig juthatnak el. „A digitalizáció során egyre több olyan munkahely jön létre, ahol elvárás a legalább alapszintű programozói, kódolói tudás. […]
program

És még ez is...