A mesterséges intelligencia válhat a növekedés motorjává

A gazdaság digitális átalakulásakor a mesterséges intelligencia alkalmazása válhat a növekedés motorjává, amennyiben kellően képzett szakembergárda is rendelkezésre áll. Paradigmaváltás zajlik a digitális gazdaságra történő átállásban, a folyamatot a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása hajtja – derült ki egy friss kutatásából.

A kutatás szerint a világ 79 országának és iparágának hálózati kapcsolatait és IKT-infrastruktúráját vizsgáló elemzés szerint a jelenlegi 12,9 ezer milliárd dollárról – ami a globális GDP 17,1 százalékát teszi ki – 2025-re 23 ezer milliárd dollárra is nőhet a globális digitális gazdaság értéke a mesterséges intelligencia terjedésének köszönhetően. A növekedést ugyanakkor a világszerte hiányos MI-ismeretek és fejlesztői képességek fékezik. A digitális transzformáció szempontjából legfejlettebb országok listáját az Egyesült Államok vezeti, mögötte sorrendben Szingapúr, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság áll. Németország 14. a rangsorban, Ausztria pedig a 20., míg Kína a 27. helyen áll.

Magyarország a 30. helyen áll a rangsorban, az előző évi 31. hely után. A 31. helyen most a kettőt feljebb lépő Szlovákia áll, a 29. helyen pedig a három helyet visszalépő Cseh Köztársaság. Oroszország a 36., Lengyelország a 38., Románia pedig a 39. a 2018-as rangsorban. Az elemzés megállapítása szerint a mesterséges intelligencia az egyik következő nagy technológia, amely paradigmaváltást hozhat a gazdasági és ipari tevékenységekben. A tanulmány szerint a különböző iparágak mind a négy kulcstechnológiában – mobil szélessáv, majd hamarosan az 5G, az adatközpontok, a felhők, a big data és a dolgok internete – alkalmazzák a mesterséges intelligenciát annak érdekében, hogy a jelenlegi kapcsolataikat “intelligens kapcsolatokká” alakítsák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kúria: a számítógép, internethasználat, mobiltelefon segíti a gyermek kiegyensúlyozott, harmonikus fejlődését

pén jún 1 , 2018
A Kúria elemezte a gyerektartás összegéről szóló ítélkezési gyakorlatot és arra jutott, a gyerektartási perek felgyorsítása érdekében a bíróságok elfogadhatnak köztudomású tényeket, mint például a kiskorú gyermek alapszükségletének havi összege vagy a regionális munkaerő-helyzet. Makai Katalin tanácselnök, a joggyakorlat-elemzést végző csoport vezetője -mások mellett- elmondta: a gyermektartási perek alapvető feladata […]