A Facebook nem korlátozza Donald Trump bejegyzéseit, pedig igény lenne rá

1

facebookA Facebook a belső viták ellenére sem kívánja korlátozni, vagy felülvizsgálni Donald Trump republikánus elnökjelölt bejegyzéseit – írta a The Wall Street Journal című napilap.

A világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook belső vitái Trump bejegyzései miatt robbantak ki, de a Facebook elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a munkatársak tiltakozásai ellenére is kitart amellett, hogy nem kívánja sem korlátozni, sem cenzúrázni a republikánus elnökjelölt bejegyzéseit, még akkor sem, ha azok egyes társadalmi csoportokat sérthetnek.

A The Wall Street Journal emlékeztet arra, hogy a Facebook szigorú szabályok szerint működik, s a kisebbségi csoportokat, etnikumot, vallási hitet sértő megjegyzéseket szigorúan törli, jóllehet nem is érvényesek rá az amerikai elektronikus, nyomtatott és internetes médiumok működését szabályozó Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) előírásai. Ám Trump republikánus elnökjelölt egyes bejegyzéseit – például azokat, amelyek muszlimok amerikai beutazásának átmeneti betiltásáról szólnak – nem törlik, mint ahogyan azokat a bejegyzéseit sem, amelyeket egyesek gyűlöletbeszédnek minősítenek. Emiatt a Facebook sok belső munkatársa tiltakozását fejezte ki a vezetésnek, ám Zuckerberg – a lap információi szerint – már tavaly decemberben, az elnökválasztási folyamat kezdetekor az egyik belső értekezleten leszögezte: helytelen lenne az elnökjelöltségért küzdő bármelyik politikust cenzúrázni. A bejegyzéseket ellenőrző, moderáló alkalmazottak közül sokan felmondással fenyegetőztek.

A Facebook – amelynek elemzők becslései szerint az idén háromszázmillió dolláros bevétele van online politikai hirdetésekből – mindig igyekezett politikailag semlegesnek mutatkozni, jóllehet a céget és kulcsfontosságú vezetőit gyakran az a vád érte és éri, hogy a Demokrata Párt politikusait favorizálják. Még májusban az internetes világgal foglalkozó Gizmodo-blog azzal vádolta meg a Facebookot, hogy szerződéses munkatársai politikai célokból manipulálják a híreket és a trendekről szóló információkat. Zuckerberg tagadta a manipulációt. A Facebook álláspontjáról és belső vitáiról szóló információk azért érdekesek, mert a Pew közvélemény-kutató intézet szerint ez a közösségi portál az amerikaiak mintegy 44 százalékának elsődleges hírforrása.

One thought on “A Facebook nem korlátozza Donald Trump bejegyzéseit, pedig igény lenne rá

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Okos szerkezet a QNAP TS-531X NAS

hét okt 24 , 2016
A QNAP bejelentette a quad-core TS-531X NAS adattárolót, két integrált 10GbE SFP+ porttal, adattitkosítás és konténer virtualizáció támogatással. A QNAP Systems, Inc. bejelentette, a TS-531X ötrekeszes NAS adattárolóját, amely két 10GbE SFP+ porttal költséghatékony megoldást kínál a 10GbE hálózatot használó vállalkozásoknak. A TS-531X Container Station funkciójával, a felhasználók gyorsan építhetik ki […]