A bankok akár az ügyfeleik élethelyzetét is láthatnák

Nyíri József, a W.UP Szolgáltató Kft. stratégiai ügyfelekért felelős menedzsereNyíri József, a W.UP Szolgáltató Kft. stratégiai ügyfelekért felelős menedzsere úgy látja, hogy a bankok az ügyfelekről legálisan megszerezhető adatmennyiséget elemezve ki tudják következtetni akár azt is, hogy milyen élethelyzetben vannak.

„A pénzügyi cégek az elmúlt évszázadokban nem sokat változtak, azonban a koronavírus-járvány felgyorsított olyan folyamatokat, amelyek az ügyfelek kényelmes, gyors és biztonságos kiszolgálásáról szólnak” – mondta Nyíri, a digitális banki szoftvercég szakembere. Hozzátette, a pénzintézetek pár éven belül nemcsak a termékeik szolgáltatásaiban, hanem az ügyfél-kapcsolattartásban is jelentősen meg fognak változni. A marketing digitalizációjáról is egyre gyakrabban lehet hallani, hiszen a fejlődése nem kevésbé fontos eredményeket ért el a pénzügyi világban is. A nagyobb értékű pénzügyi szolgáltatások – jelzáloghitelek, életbiztosítások – esetében a digitális átállás egyelőre kihívást jelent, mivel az információszerzésre alkalmas új lehetőségeket még nem aknázták ki a cégek. „Ezért nagyon fontos az ügyfelekről legálisan megszerezhető adatmennyiség, amit elemezve ki lehet következtetni akár azt is, hogy például milyen élethelyzetben vannak” – tette hozzá. Az ügyfél tranzakciói pedig mindezt már lehetségessé is teszi.

Nyíri szerint a legjelentősebb változás, amely a bankszektorban végbement, hogy húsz évvel ezelőtt a pénzintézetekben főleg bankárok, pénzügyi szakemberek dolgoztak, mára azonban az informatikai alkalmazottak kerültek többségbe. Ez a tendencia nemcsak a bankszektorra jellemző, hiszen a digitális átalakulás által szinte minden nagy cég egy idő után egy nagy szoftvercéggé alakul át. A pénzintézetek mellett világszerte számos vállalat is jelentős összeget költ az it-kapacitás bővítésére. Sőt, a nagyobb bankok már saját informatikai cégeket is üzemeltetnek, hogy a termékeiket gyorsabban piacra dobhassák, hatékonyabban tudjanak kommunikálni, illetve a készpénz mennyiséget minimálisra csökkentsék a fiókjaikban. A W.UP szakembere elmondta azt is, hogy egyre kényelmesebbé váltak a pénzügyek intézése, és már az is egy jogos elvárás, hogy ne kelljen az ügyfélnek a fiókba bemennie, főleg egy pandémiás időszakban. Az online bankolás, az applikációk használata elengedhetetlen egy pénzintézet működéséhez, azonban a banki szereplők szolgáltatását egy-egy fintech cég már rég túl is szárnyalta.

A W.UP kft. tulajdonosai az Altakoginvest Zrt., a PlanA -Invest Kft., az MSZ Audit Kft. és a Telstar Holding Aktiengesellschaft (a.m, Zrt.). A társaság 2019-es üzleti adatai még nem találhatók meg az Igazságügyi minisztérium cégnyilvántartásában. A vállalat 2018-ban 82 főnek adott munkát, s 2,4 milliárd forint forgalom mellett 227,7 milliós üzemi eredményt ért el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Pofon a lányokat informatikai pályára álmodóknak

pén júl 24 , 2020
Augusztus 23. és 29. között Nagykanizsán rendezik meg a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát (CEOI). A versenyt 1994 óta rendezik meg azzal a céllal, hogy fokozza a diákok érdeklődését az informatika és infokommunikációs technológiák iránt. Az idei diákolimpiára tizenhárom országból (Ausztria, Németország, Lengyelország, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Románia, Svájc, Olaszország, Litvánia, […]
informatika verseny

Friss, ropogós